Tien jaar koning Filip: Belg geeft z’n vorst net een voldoende

Bij zijn tiende verjaardag op de troon krijgt koning Filip 5,9 op 10 op zijn rapport. Dat blijkt uit De Grote Peiling over het koningshuis van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL. Koningin Mathilde en prinses Elisabeth komen met dezelfde score thuis.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

Koning Filip zit op de nationale feestdag, tien jaar op de troon. Naar aanleiding daarvan werden voor de Grote Peiling 1.000 Belgen bevraagd.

Filip krijgt 5,9 op 10. Geslaagd, weliswaar met de hakken over de sloot. Toch vindt 62% van de ondervraagde Belgen dat Filip de voorbije tien jaar positief is geëvolueerd. Bij zijn eedaflegging waren er nog grote twijfels over de capaciteiten van de zevende koning der Belgen.

Professioneel

Als zijn belangrijkste kwaliteit wordt zijn professionalisme genoemd. Na zijn beroepsethiek wordt zijn meelevendheid het hoogst ingeschat door de Belgen. Zijn zwakke punten? Het ontbreekt Filip aan naturel en spontaniteit en hij komt eerder onwennig over, vinden de Belgen.

Koningsgezinde liberalen

Op de vraag of België een monarchie moet blijven of een republiek, zegt 57% van de Belgen het koningshuis te verkiezen. Wel is er een duidelijk verschil tussen de regio’s. In Wallonië is 63% aanhanger van de monarchie als staatsvorm, evenveel als in Brussel. In Vlaanderen is dat slechts 52%. Liberale kiezers van Open VLD en MR zijn nog het meest koningsgezind, die van N-VA en zeker Vlaams Belang het minst.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be