Universal klaagt bedrijf aan voor illegaal kopiëren songteksten

Universal Music Group, het grootste muziekbedrijf ter wereld, sleept AI-bedrijf Anthropic voor de rechter wegens het illegaal kopiëren van songteksten. Anthropic werkt aan de ontwikkeling van de chatbot Claude, die gezien wordt als een belangrijke rivaal van het populaire ChatGPT. De chatbot van het bedrijf wordt regelmatig geraadpleegd voor het maken van muzikale composities en daarbij zouden «grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal zijn gekopieerd en verspreid», aldus Universal Music.

door
Belga, redactie online
Leestijd 1 min.

In de aanklacht wijst Universal Music op verschillende gevallen waarin Claude inbreuk zou hebben gemaakt op hun werk. Toen het bedrijf de chatbot vroeg om teksten te maken die overeenkomen met bekende nummers als ’What a Wonderful World’ of ’Sweet Home Alabama’ kwam de chatbot met kopieën die niet of nauwelijks van het origineel verschillen, beweert Universal Music, dat onder andere de popsterren Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish vertegenwoordigt.

Veelbelovend bedrijf

Anthropic werd in 2021 opgericht door oud-werknemers van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het AI-bedrijf wordt gezien als een van de meest veelbelovende bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Eerder klaagde fotobank Getty Images in een vergelijkbare zaak het bedrijf Stability AI aan. Volgens Getty zou het bedrijf ongeoorloofd gebruik hebben gemaakt van de foto’s in zijn databank om AI-software te trainen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be