Hollywoodstudio’s en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

De stakende scriptschrijvers in de VS hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio’s. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de Los Angeles Times gaan in de voorgestelde nieuwe driejarige cao de vergoedingen omhoog en krijgen schrijvers van series en films die op streamingdiensten worden aangeboden meer royalty’s. Ook zijn in de afspraak regels opgenomen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Al bijna 150 dagen staking

Scriptschrijvers legden begin mei het werk neer, nadat hun vakbond Writers Guild of America geen akkoord had kunnen bereiken met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), waarin de grote filmstudio’s en streamingdiensten zijn verenigd. In juli volgden de acteurs van vakbond SAG-AFTRA dat voorbeeld.

Door de twee gelijktijdige stakingen ligt het gros van de producties in Hollywood stil. De staking van de acteurs gaat voorlopig verder, alhoewel de verwachting is dat de AMPTP zich nu op hernieuwde onderhandelingen met vakbond SAG-AFTRA zal richten.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be