Publieke omroepen VRT en NPO gaan samen programma’s met Tom Waes maken

De VRT en de Nederlandse openbare omroep NPO gaan de komende drie jaar intensief samenwerken aan verschillende coproducties met schermgezicht Tom Waes. Dat heeft de VRT donderdag aangekondigd. De publieke omroepen slaan de handen in elkaar voor een vijftal programma’s, twee fictieproducties en verschillende non-fictieprojecten. Het eerste resultaat is volgend jaar al te zien bij zowel VRT als NPO.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de VRT is samenwerking essentieel voor publieke omroepen om op een duurzame manier een genre als fictie te maken. «In uitdagende financiële tijden slaan VRT en NPO de handen in elkaar om hoogwaardige programma’s te kunnen blijven produceren met lokaal talent», zegt Ricus Jansegers, directeur Content VRT. «Onze kijkers zijn dol op Tom Waes en dat geldt duidelijk ook voor de Nederlanders.»

Ook Remco van Leen, directeur Video NPO, is trots dat hij «een getalenteerde maker als Tom Waes de komende jaren aan de Nederlandse publieke omroep kan binden». Waes zelf zegt ongelooflijk vereerd te zijn dat hij de komende jaren ook programma’s mag maken voor Nederlandse kijkers.

Vedet in Nederland

Behalve in Vlaanderen is Tom Waes ook in Nederland al jaren een gekende naam. Onze noorderburen konden de Antwerpenaar al aan het werk zien in verschillende seizoenen van Reizen Waes en onlangs in ’Het Verhaal van Vlaanderen’. Het Vlaamse productiehuis De Mensen, dat al vijftien jaar samenwerkt met Tom Waes, zal de aangekondigde programma’s maken. Het productiehuis is blij dat na VRT nu ook NPO een volwaardige partner wordt.

De Vlaams-Nederlandse samenwerking bouwt verder op voorgaande projecten, zoals de coproductie ’Arcadia’. Daarnaast verkennen de Vlaamse publieke omroep en NPO nog andere samenwerkingen op vlak van onder andere innovatie, educatie en technologie. VRT werkte al samen met zeven publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland om fictiereeksen uit te wisselen en meer impact te krijgen op de internationale mediasector.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be