Schandaal in Japanse muziekwereld: topman misbruikte decennialang jonge popsterren

Er is een bommetje gevallen in de sector van de Japanse muziekindustrie, de zogenaamde J-Pop. De voormalige topman van één van de machtigste agentschappen voor boybands, Johnny & Associates, maakte zich schuldig aan decennialang seksueel misbruik. Het gaat om oprichter Johnny Kitagawa, die in 2019 op 87-jarige leeftijd overleed.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Kitagawa was één van de machtigste mensen in de Japanse entertainmentindustrie. Hij maakte van boybands als SMAP, Arashi of Tokio echte sterren. Maar nu raakte dus bekend dat hij jarenlang -waarschijnlijk sinds de jaren 1950- honderden tieners seksueel zou misbruikt hebben. Sommige slachtoffers zouden slechts twaalf jaar oud geweest zijn. Hen werd verteld dat ze dit moesten aanvaarden om een ster te kunnen worden.

De praktijken bleven al die tijd verborgen, tot de huidige voorzitster en nicht van Kitagawa, Julie Keiko Fujishima, donderdag uit de biecht klapte. Ze vertelde de media over het misbruik van haar oom, bood haar excuses aan en neemt ontslag bij Johnny & Associates.

Geruchten

Er waren wel al veel langer geruchten over pedofiele activiteiten bij het Japanse talentenbureau. Vorige week kwam een onderzoekscommissie al tot de conclusie dat het bedrijf dit bewust verborgen hield. Ook de staatsmedia wordt verweten eerdere beschuldigingen tegen Kitagawa te hebben genegeerd. Pas nadat de Britse openbare omroep BBC in maart een documentaire uitzond waarin verschillende mensen getuigden over het seksueel misbruik, kreeg de zaak wat meer aandacht in Japan.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be