Siska Schoeters laat zich ontdopen na ‘Godvergeten’: «Ik ben zelden zo slecht geweest van iets»

Sinds de ophefmakende documentairereeks ‘Godvergeten’ zien de Belgische bisdommen meer kerkverlaters. Ook VRT-presentatrice Siska Schoeters liet zich recent ontdopen, vertelde ze donderdagochtend op Radio 2: «Ik wil niks meer met de Kerk te maken hebben».

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

De vierdelige VRT Canvas-reeks volgt een twintigtal slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk in hun zoektocht naar erkenning. Daarbij keert telkens terug hoe de Kerk jarenlang wegkeek. «Ik ben zelden zo slecht geweest van iets dat ik zag. Het is vooral de manier waarop die ik heel opvallend vind. Het gaat over een bepaalde arrogantie, waar de Kerk mee speelt als het gaat over kindermisbruik», verklaart ze haar keuze.

Banden doorknippen

«Ik ben opgegroeid met de Katholieke Kerk, maar ik heb er niks mee», zegt ze. «Ik heb zoals heel veel mensen in ons land mijn plechtige communie gedaan in de jaren 90. Dat gebeurde toen gewoon. Niemand stelde zich er vragen bij. Maar ik ga nooit meer naar de kerk, ik heb mijn kinderen niet laten dopen en als ik ooit trouw, zal dat absoluut niet voor de kerk zijn.»

Als het kon, liet ze alle banden met de Katholieke Kerk doorknippen. «Ik weet dat de Kerk niet minder geld krijgt omdat ik nu beslis om me te laten ontdopen», betreurt ze.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be