Staking Hollywood is voorbij: filmstudio’s en acteurs bereiken akkoord

De filmstudio’s en acteurs in Hollywood hebben woensdag een princiepsakkoord bereikt dat een einde maakt aan de acteursstaking, die de productie van films en series in de Verenigde Staten al 118 dagen lamlegt. Dat heeft de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), de vakbond van de acteurs, aangekondigd.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

SAG-AFTRA onderhandelde met de bazen van de Hollywoodstudio’s over een betere verloning en garanties rond artificiële intelligentie (AI). De acteurs vrezen immers dat AI zal worden gebruikt om hun stem en beeld te klonen. Deruim 160.000 leden die bij de vakbond zijn aangesloten legden half juli het werk neer.

Akkoord van buitengewone omvang

Nog niet alle onderdelen van het princiepsakkoord zijn bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat acteurs een verhoging van het minimumloon krijgen en een bonus uit opbrengsten van streamingdiensten. Ook wordt er gegarandeerd dat acteurs in de toekomst toestemming moeten geven voor het gebruik van hun digitale replica’s in films en series.

De koepelorganisatie van de studio’s van onder meer Netflix en Disney reageert opgelucht op het akkoord. «Dit is een akkoord van buitengewone omvang», klinkt het. Door de staking liepen veel films en series vertraging op, waaronder The Last of Us, Stranger Things en The Handmaid’s Tale.

Staking schrijvers

In september sloten de studio’s in Hollywood ook al een akkoord met de scenaristen, die 148 dagen hadden gestaakt. De nieuwe cao voorziet hogere vergoedingen voor de schrijvers van series en films die op streamingdiensten worden aangeboden. Ook zijn in de afspraak regels opgenomen voor het gebruik van AI.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be