7 Brusselse musea op maat van kinderen

Kinderen en een museum, een onmogelijke combinatie denk je? Niets blijkt minder waar. In Brussel zijn er heel wat musea die wilde spruiten voldoende prikkelen of die cool genoeg zijn voor hippe pubers. Van echte dinoskeletten tot riolen: de redactie van Metro tipt zeven musea waar niemand, jong noch oud, zich kan vervelen.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

1. Museum voor Natuurwetenschappen

Hier ontdek je alles over het menselijk lichaam, over de evolutie van fauna en flora of over de mineralen en steensoorten in onze aardkorst. De liefhebbers van dinosaurussen kunnen hun ogen uitkijken in de grootste dinogalerij van heel Europa. Het museum biedt ook allerlei ateliers en workshops aan, en dat op maat van verschillende leeftijden. Het is duidelijk de moeite waard om een daguitstap naar het Museum voor Natuurwetenschappen in te plannen.

Waar? Vautierstraat 29, 1000 Brussel

2. Belgisch Stripmuseum

Wie liever zijn fantasie de vrije loop laat gaan, zal zich amuseren in het Belgisch Stripmuseum. Het is een speelse ode aan iconische stripfiguren zoals Kuifje, Nero en de Smurfen. Dankzij een 3D-voorstelling word je helemaal ondergedompeld in Smurfenland. Bovendien leer je er heel wat bij over de rijke geschiedenis van strips en hun tekenaars.

Waar? Zandstraat 20, 1000 Brussel

Meer info: www.stripmuseum.be

3. Planetarium van Brussel

In het Planetarium maak je een heuse ruimtereisHet is een van de grootste planetaria van Europa en heeft een spectaculaire projectiezaal. Vanuit je stoel in de koepel vertrek je op een grootse reis langs sterren, planeten en verafgelegen sterrenstelsels. Er zijn films voor kinderen van alle leeftijden. Als volwassene leer je misschien niet veel bij van de kleuterfilm, maar de beelden blijven hoe dan ook adembenemend.

Waar? Boechoutlaan 10, 1020 Brussel

Meer info: www.planetarium.be

4. Train World

De Belgische sporen zijn de oudste van het Europese continent. Logischerwijze schuilt er dan ook heel wat trots en geschiedenis achter de nationale spoorwegen. Train World koestert authentieke schatten en objecten zoals de allereerste stoomtrein. Er valt veel te bewonderen, maar ook veel te doen: zo kan je zelf een virtuele trein besturen, waan je je in een vorige eeuw wanneer je door een oude trein wandelt of doe je met het gezin mee aan een speurtocht in het museum.

Waar? Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek

Meer info: www.trainworld.be

5. Riolenmuseum

Altijd al eens onder de stad willen ronddwalen? Dan is het Riolenmuseum in Brussel de perfecte plek. Daal af in de stad en ontdek de wondere wereld van riolen. Je kan op eigen tempo een deel van het riolennetwerk ontdekken met een audiogids. Daarnaast is er voor kinderen een interactief programma vol spelletjes en raadsels.

Waar? Anderlechtsepoort, 1000 Brussel

6. Pixel Museum

Fervente gamers kunnen hun hart ophalen in het Pixel Museum, maar ook voor wie niet dagelijks gamet, is het museum een aanrader. Je vindt er een uitzonderlijke collectie aan objecten die elk een deel van de digitale (speel)evolutie onthullen. Nog leuker: je kan er de geschiedenis zélf spelen. Bijna alle arcades, games, consoles of installaties staan ter beschikking van gamers. Plezier gegarandeerd, dus!

Waar? Tour & Taxis, 1000 Brussel

7. Museum van Illusies

In het Museum van Illusies stap je letterlijk in de illusie. Jezelf gek laten maken of anderen foppen, de keuze is aan jou. Naast interactieve en vaak grappige illusies, kan je ook bijleren over hoe ze tot stand komen. De ideale combinatie van vermaak en weetjes.

Waar? Wolvengracht 18, 1000 Brussel