UITTIPS. Leuven Jazz, Ooievaarsweekend en LEGO-kunst

De beste culturele uitjes voor dit weekend.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Concert

Leuven Jazz

nog t.e.m. 19/03

Zet je schrap voor een gezonde portie jazz, inclusief gratis concerten. Luister zaterdag naar de 19-jarige gitarist Eliott Knuets die pianist Aaron Parks uitnodigt. In Knuets’ muziek hoor je onder andere invloeden van musici zoals Pat Metheny. Of geniet van een a-capella-ensemble, gevormd door zangeres Lynn Cassiers en studenten aan de LUCA School of Arts. Zondag kan je ook luisteren naar een nieuw trio, bestaande uit gitarist Benjamin Seauzerau, saxofonist Rob Banken en bassist Cyrille Obermüller. Ze brengen eigen muziek met veel ruimte voor improvisatie. Na het optreden kan je een rondleiding volgen in het kunstmuseum M Leuven. Leuke uitsmijter van een goedgevuld festival!

Natuur

Ooievaarsweekend

11 & 12/03

Dit weekend staat de ooievaar centraal in het Zwin Natuur Park. Zo zoeken de ooievaars nu al een nest op in het park en blijven daar tot augustus. Op het programma dit weekend staat onder andere een tocht met de parkgids langs de nestpalen in het park. Je kan zaterdag ook een lezing meepikken waarin wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts uitleg geeft over het zenderproject van de Zwin-ooievaars. Met dat zenderproject wil het park meer inzicht krijgen in de verspreiding van de ooievaars uit het Zwin en voor welke uitdagingen zij staan in de steeds veranderende leefomstandigheden. Wist je trouwens dat ooievaars bij goed weer wel 500 kilometer kunnen vliegen op één dag?

Expo

The Art of the Brick

nog t.e.m. 25/03

Bezoekje brengen aan een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt uit meer dan een miljoen LEGO-steentjes? Als we CNN mogen geloven is ‘The Art of the Brick’ een tentoonstelling die je moet gezien hebben. Ze loopt nu in Brussel, dus waag je kans. Laat je onderdompelen in de vrolijke en kleurrijke wereld van kunstenaar Nathan Sawaya. Observeer onder andere nieuwe versies van de belangrijkste kunstwerken ter wereld, zoals ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh en ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci. Er is ook een speel- en bouwzone met LEGO-blokjes waar zowel volwassenen als kinderen creatief aan de slag kunnen gaan.

Festival

FAAR

11 & 12/03

Het non-fictieboekenfestival FAAR nodigt je uit om met vijftig auteurs uit binnen- en buitenland in gesprek te gaan over de grenzen van non-fictie. Altijd al je eigen boek willen schrijven? Neem dan deel aan een workshop creatief schrijven: zo start ik mijn eigen non-fictieboek. Leer wat de do’s en don’ts zijn en ontdek hoe uitgevers naar je werk kijken. Luister zondag naar een gesprek over parent care waarin journalist Elke Lahousse in gesprek gaat met kinderpsychiater Binu Singh. Singh wil meer aandacht voor de vroege kinderjaren en houdt daarnaast rekening met het welzijn van ouders. Gedurende het hele weekend kan je ook snuisteren tussen de tweedehandsboeken en een koopje doen.

Theater

Great Apes of the West Coast

11/03

In ‘Great Apes of the West Coast’ kan je je verwachten aan een breuk met de Westerse theatertraditie. Performancekunstenaar Princess Isatu Hassan Bangura vertelt over haar reis vanuit haar geboorteland Sierra Leone naar Nederland. Ze gaat terug naar haar verleden in Sierra Leone om te begrijpen waarom ze nu doet wat ze doet. «Het stuk is een liefdesbrief aan mijn cultuur, mijn roots en mijn familie.» Bangura viert zo de Afrikaanse en zwarte cultuur, terwijl ze daarbij zingt en rapt. Daarnaast geeft ze kritiek op de stereotiepe westerse beelden over ‘de Afrikaan’. Straffe shock-therapie voor Westerse ogen!