UITTIPS. Paranormaal experiment, theater met robots en een heerlijk Perzisch feest: dit brengt het weekend

De beste culturele uitjes van dit weekend

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Boze Wolf

18 & 19/03

Vlaanderen - Kom naar het jaarlijkse figurentheaterfestival Boze Wolf in Vlaams-Brabant. Je ziet er voorstellingen waar niet de mens of een acteur centraal staan, maar objecten. Dat kan gaan om een pop, maar evengoed een stuk papier of zelfs een schaduw. Tijdens deze editie ligt de nadruk op ‘Robotica’, waar mechaniek, robots en artificiële intelligentie toebehoren. Er is aanbod voor zowel kinderen als volwassenen. Kijk zaterdag naar ‘Kom Hier’, een voorstelling over verbeelding en fantasie. Je ziet Marco en Kubo, die elkaar uit het oog verloren zijn, maar hun band willen herstellen. Er volgt een reis door denkbeeldige werelden waarin ze hun band opnieuw proberen op te bouwen via figuren, licht en geluid. Of kijk ‘ELIZA uncanny love’, over de mythe van Pygmalion, de beeldhouwer die verliefd werd op zijn standbeeld. Steek dit stuk in een modern jasje en je krijgt een robot in plaats van een standbeeld... Laat je dus betoveren door de wonderbaarlijke wereld van het figurentheater!

bozewolffestival.be

Nowruz 2023

18/3

GENT - Nowruz is een Perzisch nieuwjaarsfeest dat het begin van de lente inluidt. Het wordt onder andere gevierd in Iran en Afghanistan. Nowruz betekent letterlijk ‘nieuwe dag’, ofwel terugkeer van het licht. Zaterdag kan je in De Centrale de start van de lente vieren tijdens een concert van het Norou Ensemble. Ook wil dit evenement een lichtpuntje in de duisternis bieden voor alle vrouwen die vechten voor hun rechten en vrijheid. In de zaal zie je ook werk van de Iraanse kunstenares Maryam Salamat en er is ook een ‘Haft Sin’ tafel: een tafel gevuld met zeven typische Perzische gerechten ter gelegenheid van Nowruz. Door lekker te eten ondersteun je de strijd van moedige vrouwen - dubbele winst!

decentrale.be

Magnetic Flow

18&19/3

BRUSSEL - Ontdek dit weekend Magnetic Flow, een interactieve beleving en immersieve expo in LaVallée die balanceert tussen kunst en technologie. Licht wordt hoorbaar en geluid zichtbaar - wablieft? Reis met de snelheid van het geluid en doorbreek de limiet van het licht. Je wordt uitgenodigd om aan zes levensgrote bouwwerken een persoonlijke touch te geven. Check vooral ook het nachtprogramma met originele electro-concerten. Nu zaterdag is het het slotevent, met dj’s Bushwacka en Deg. Er is dan ook een foodtruck en een dansvloer om helemaal op los te gaan. Last call dus, om in dit wonderlijke universum uit de bol te gaan!

feverup.com

Piet Kusters

18/03

KORTRIJK - Piet Kusters ken je misschien al van ‘Belgium’s Got Talent’, Studio Brussel of ‘Iedereen beroemd’. Voor wie hem nog niet kent, volgt hier een kleine introductie: Kusters is al 11 jaar mentalist en voert kleine gedachte-experimenten uit met zijn publiek. Zo weet hij te voorspellen wat je zal antwoorden op een bepaalde vraag of welke van de zes kleuren je zal kiezen op een kubusblok. Tijdens deze voorstelling neemt hij je graag mee in een verhaal over gedachten lezen, beïnvloeden en voorspellen. Met een grote portie charme en humor. Durf jij je gedachten te laten sturen?

schouwburgkortrijk.be

The Whale

18 & 19/03

BRUSSEL - De Belgische film ‘Close’ van Lukas Dhont heeft jammer genoeg geen Oscar binnengehaald, maar het was dan ook een pittige competitie. Zo won Amerikaan Brendan Fraser de Oscar voor beste acteur met zijn performance in ‘The Whale’. Die film kan je dit weekend ook meepikken in Flagey. ‘The Whale’ gaat over Charlie, een man die alles in zijn leven is kwijtgeraakt en lijdt aan ernstig overgewicht. Hij geeft Engelse les online en probeert wanhopig de band met zijn tienerdochter Ellie te herstellen. Maar Ellie blijft boos op hem omdat hij haar en zijn gezin in de steek heeft gelaten. Ontdek waarom Charlie de man is geworden die hij is en of er nog hoop is voor een betere band met zijn dochter. Pas op: het risico bestaat dat je meer dan één traantje moet laten...

flagey.be