Dit zijn de belangrijkste dating emoji’s van het moment

Van sms’jes en socials posts tot dating bios, het is geen geheim dat Generatie Z graag emoji’s gebruikt in hun online communicatie. Of het nu gaat om aan een boodschap een extra dimensie emotie te voorzien of gewoonweg om hilariteit op te wekken, het voeren van conversaties met behulp van emoji’s is een heel natuurlijk gegeven bij hen. Één van de belangrijkste voordelen van emoji’s? Ze overstijgen zowel culturele verschillen als taalbarrières. Maar het zal je misschien niet verbazen dat deze generatie, net zoals bij het gebruik van jongerentaal, graag hun eigen betekenis geven aan sommige emoji’s.

door
Redactie Online
Leestijd 5 min.

Daarom licht datingapp Fruitz de betekenis van de populairste emoji’s die jongeren gebruiken tijdens het daten graag even toe. De eerste gesprekken op een dating app kunnen namelijk vaak ongemakkelijk zijn, maar emoji’s kunnen een conversatie luchtig houden en awkward gesprekken uit de weg ruimen. Daarnaast is het ook moeilijker om je emoties uit te drukken via tekstberichten, dus een emoji kan hierbij de perfecte ondersteuning bieden.

1. Zandloper

Gen Z heeft iets met de zandloper-emoji, en nee, het is niet om de tijd aan te geven. Waar andere generaties deze emoticon voornamelijk gebruiken om aan te geven dat iets dringt, gebruiken deze jongeren om aan te tonen dat ze iemand aantrekkelijk vinden. De betekenis is afkomstig van het klassieke zandloperfiguur, maar Gen Z gebruikt deze emoji om eender welk lichaamstype te omschrijven. Deze generatie hecht namelijk een enorme waarde aan inclusiviteit en body positivity. Zo bleek uit een recent onderzoek van Fruitz (2022) dat maar liefst 67% van de Belgische jongeren iemand wil daten die openstaat voor alle lichaamstypes en niet op zoek is naar stereotiepe uiterlijke schoonheden.

2. Doodshoofd

De lachende emoji met tranen is passé en maakt nu plaats voor het doodshoofd. Het heeft niets met de dood of met iets lugubers te maken. Net het tegenovergestelde! Gen Z gebruikt deze emoji als antwoord op iets dat ze heel grappig vinden. Ze vonden het zo hilarisch dat ze zich letterlijk dood gelachen hebben. Verschijnen er vaak doodshoofd-emoji’s in jouw conversaties? Dan zijn jullie goed op weg en kunnen jullie alvast goed om elkaar lachen!

3. Aubergine

De aubergine is in een dating context één van de meest seksuele emoji's en je kan vast en zeker wel al raden waar hij voor staat. We kennen de aubergine allemaal als groente, maar wanneer je deze ziet verschijnen in een conversatie op een dating app refereert deze zeer waarschijnlijk naar het mannelijke geslachtsdeel. Deze emoji wordt veel gebruikt om seksuele interesse of aantrekkingskracht uit te drukken.

4. Knipoog met uitgestoken tong

De tongknipoog brengt een gevoel van speelsheid en seksuele spanning over. Deze emoji wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat je iets niet al te serieus neemt en openstaat voor speelse en flirterige grappen. De perfecte manier om wat extra plezier en speelsheid toe te voegen aan je gesprekken!

5. Waterdruppels

Deze emoji staat niet enkel voor zweet, maar in een seksuele context worden deze waterdruppels gebruikt om seksuele vloeistoffen af te beelden en wijst het dus op het hebben van seks. Het is een heel directe manier om met iemand te flirten en duidelijk te maken dat je het bijzonder warm krijgt van die persoon en graag meer wilt op seksueel vlak.

6. Blozend gezicht

Voel je je soms wat te verlegen om aan iemand expliciet toe te geven dat je geïnteresseerd bent, maar wil je het toch duidelijk maken aan die persoon? Dan is de blozende smiley jouw redding! Deze emoji is een subtiele manier om jouw interesse of aantrekkingskracht uit te drukken en voegt een zekere laag van ondeugendheid en flirterigheid toe aan je boodschap.

7. Vuur

Staat er iets in brand? De vuur-emoji wordt door Gen Z in talrijke situaties gebruikt om hun goedkeuring over iets uit te drukken. Een mooie foto, de nieuwste outfit van een vriend(in), zomerse temperaturen, iemand die je aantrekkelijk vindt… Deze emoji kan in allerlei situaties gebruikt worden en is een metafoor om iets te omschrijven dat hot is en in vuur en vlam staat. De perfecte emoji om tijdens het flirten duidelijk te maken dat je iets mooi of aantrekkelijk vindt!

8. Zwangere vrouw/man

De zwangere vrouw/man-emoji is een alternatief voor de zandloper-emoji. Wanneer je deze emoji toegestuurd krijgt tijdens het daten, vindt de persoon aan de andere kant van de smartphone je fysiek heel mooi en aantrekkelijk. Zo aantrekkelijk dat het die persoon instant zwanger heeft gemaakt, metaforisch gesproken natuurlijk. De perfecte emoji voor wie er geen doekjes om wil winden!

9. Hard huilend gezicht

Wanneer iemand een huilende emoji gebruikt, gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om echte tranen. Gen Z gebruikt deze emoji net om positieve emoties aan te duiden, bijvoorbeeld wanneer ze iets extreem grappig vinden of wanneer iets leuk of lief is. Deze emoji ligt in dezelfde lijn als het doodshoofd.

10. Wijzende vingers

Wanneer deze twee vingers die naar elkaar wijzen verschijnen in een conversatie, wil de andere persoon duidelijk maken dat die zich wat verlegen voelt. Krijg je bijvoorbeeld een compliment toegestuurd, maar weet je niet goed hoe hierop te antwoorden? Dan kan je deze emoji inschakelen! Vaak wordt deze emoji ook gecombineerd met een smekend gezicht om er nog een extra laag verlegenheid aan toe te voegen.

11. Viool

Heb je het gevoel dat iemand enkel aardige dingen tegen je zegt om je te verleiden en jullie relatie naar een volgend (fysiek) niveau te brengen, maar heb je hier helemaal geen zin in? Met de viool-emoji toon je aan dat je door hebt waarom die persoon zo lief is tegen je en maak je ook meteen duidelijk dat je liever niet ingaat op diens bedoelingen.

12. Clownsgezicht

Voor Gen Z is het clown gezicht een universeel symbool wanneer iemand voor de gek werd gehouden. Je hebt het vast wel al eens gehoord of meegemaakt: je bent volop aan het daten met iemand en je denkt dat het de goede richting uitgaat naar een serieuze relatie. Uiteindelijk blijkt dat die andere persoon helemaal niets serieus wilde.