Verliefd op je buur, collega of fitnessmaatje? Dat zou weleens een proximity crush kunnen zijn

Wie single is, kan het beamen: een geschikte match vinden is niet makkelijk. Na urenlang scrollen door één of andere datingapp leg je je smartphone gefrustreerd aan de kant, want nee, je hebt nog steeds geen match te pakken. Je begint je dus vragen te stellen over je uiterlijk, je eisen en noem maar op. Wanneer je vervolgens de bus opstapt om boodschappen te gaan doen, lacht er iemand in je richting. En plots voel je het kriebelen in je buik.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ben je verliefd? Heb je een crush? Of is het allemaal te mooi om waar te zijn? Als je van jezelf merkt dat je om je heen allemaal mogelijke partners begint te spotten, of dat nu is op het werk of in de fitness, wordt het tijd om jezelf even te analyseren. Voel je echt wat voor die personen of zijn ze gewoon een makkelijk doelwit?

Eerst jezelf, dan daten

Volgens Heiley Quinn, dating expert bij Match, is de kans namelijk groot dat je te maken hebt met een proximity crush. Je voelt je objectief gezien niet bijzonder aangetrokken tot de persoon in kwestie, maar één is beter dan geen en dus beeld je jezelf in dat je wél gevoelens hebt voor de ander. Gevaarlijk, volgens Quinn, want daardoor zou je weleens kunnen settelen voor een relatie waar je eigenlijk niet van overtuigd bent.

Ze legt aan Metro UK dan ook uit dat het daarom belangrijk is om éérst aan je eigenbeeld en je sociale leven, je passies te werken. Pas wanneer je wat dat betreft alles op een rijtje hebt, is het volgens haar mogelijk om een geschikte partnerkeuze te maken en niet voor de eerste de beste passant te kiezen. Al relativeert ze de zaken ook meteen: «Geen enkele relatie os perfect. Je moet altijd compromissen sluiten. Het is goed om buiten je ‘normale’ type te daten en te focussen op de positieve eigenschappen van mensen die je leert kennen. Zorg er gewoon voor dat je open attitude in evenwicht is door ook een gezond respect te hebben voor je eigen standaarden.»