Wat is een swouple, de nieuwste term in datingland?

Dankzij de toenemende populariteit van online dating apps, krijgen we steeds vaker te horen dat koppels elkaar leerden kennen door middel van zo’n app. Maar hoe benoemen we zo’n stelletjes? Dating appFruitzintroduceert de nieuwste dating term die je gewoonweg moet kennen: swouple!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In 2023 zijn dating apps populairder dan ooit, niet alleen bij jongeren maar in de gehele maatschappij. Uit een Belgisch onderzoek van 2019 bleek dat maar liefst één op vijf Belgen online date. Sinds de COVID-pandemie en door de jaren heen steeg dit aantal hoogstwaarschijnlijk alleen maar. Ze maken kortweg deel uit van ons dagdagelijkse leven. Zo grijpen we al snel naar een dating app op onze smartphone wanneer we ergens moeten wachten of swipen we gezellig samen met vrienden op zoek naar een nieuwe match. Bovendien doven de typische clichés rond het gebruik van deze apps stilaan uit en hebben mensen minder schaamte om toe te geven dat ze één of meerdere dating profielen hebben.

Echter veroorzaakt de vraag «hoe hebben jullie elkaar leren kennen?» toch nog vaak onwennige stiltes. Veel koppels voelen een bepaalde onzekerheid en verlegenheid als het gaat om de start van hun liefdesverhaal. Ze voelen een zekere schaamte, ontwijken de vraag of verzinnen zelfs een compleet ander verhaal. Maar waarom zouden we anno 2023, in een wereld waar we omringd worden door ontelbare dating apps, het niet van de daken durven schreeuwen dat we onze partner online ontmoet hebben?

De datingapp Fruitz, waarbij je aan de hand van vier fruiticoontjes (kers, druif, watermeloen en perzik) kan duidelijk maken waar je naar op zoek bent, gelooft dat het tijd is voor verandering en wil deze online koppels een leuke mogelijkheid bieden om hun verhaal te doen. De app heeft namelijk een duidelijk doel voor ogen: de typische clichés en taboes in onze maatschappij doorbreken.

De gêne voorbij

Daarom maakt Fruitz graag een toevoeging aan het dating lexicon en brengt het begrip ‘swouple’ tot leven. De term is een samentrekking van de Engelse woorden ‘swiping’ en ‘couple’ en wordt gebruikt om koppels te omschrijven die elkaar leerden kennen via een dating app. Steeds vaker leren stellen elkaar kennen tijdens het online daten. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek zelfs dat maar liefst één op vijf koppels jonger dan dertig jaar samen zijn dankzij een app. Bij de LGBTQIA+ gemeenschap ligt dit aantal zelfs nog een pak hoger. Tijd dus om er een label op te plakken, namelijk swouple! Vanaf nu hoef je dus niet meer te zeggen «we hebben elkaar ontmoet op een dating app», maar kan je gewoon kortweg zeggen «wij zijn een swouple én daar zijn we trots op»!

In bed

meer In bed

Spotlight

Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden, is niet duidelijk.

meer Spotlight