Antwerpen: Nieuw parkeerbeleid blijft, wel meer ‘Shop & Go’-plaatsen

Het nieuwe parkeerbeleid dat sinds de zomer geldt in het historisch centrum van de stad Antwerpen en dat straatparkeren grotendeels voorbehoudt voor bewoners en vergunninghouders, blijft behouden. Er komen wel meer ‘Shop & Go’-plaatsen voor kortparkerende shoppers, zoals nu al bestaat in de Nationalestraat.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Dat de meeste bezoekers van de Antwerpse 16de-eeuwse binnenstad sinds 1 augustus naar betaalparkings en park & rides worden doorverwezen in plaats van ook op straat te mogen parkeren, leidde toen tot heel wat kritiek. Er volgde al snel een eerste bijsturing die het aantal beroepen dat een parkeervergunning mocht aanvragen fors uitbreidde, en de tarieven voor zo’n vergunning verlaagde.

Het stadsbestuur besliste nu om naast een dagpas en een vergunning voor drie maanden ook opties voor een week en een maand te voorzien. De lijst met potentiële vergunninghouders wordt ook opnieuw uitgebreid. Op 1 januari gaan die wijzigingen in.

Snelle boodschap

De voornaamste aanpassing komt er echter in de vorm van bijkomende ‘Shop & Go’-plaatsen. Daar mag je maximaal een half uur lang (betalend) parkeren op straat, met het oog op een snelle boodschap. In de Nationalestraat kon dat al, vanaf 1 februari zullen er ook zo’n plaatsen zijn in onder meer in de Lange Gasthuisstraat en op de Paardenmarkt. Ook bewoners mogen er trouwens maximaal voor 30 minuten parkeren tegen betaling van hetzelfde tarief.

Bewoners blijven intussen ook de mogelijkheid hebben om - beperkt - bezoekerspassen aan te vragen voor wanneer ze mensen van buiten de zone in kwestie ontvangen.