Autopsie van orka levert geen duidelijke doodsoorzaak op

Op het strand in De Panne is de autopsie op het kadaver van de aangespoelde orka Reveil afgelopen. Er werd geen duidelijke doodsoorzaak vastgesteld, maar eerste resultaten bevestigen het vermoeden dat het dier erg verzwakt was. «Het is altijd interessant om de doodsoorzaak te kennen», zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). «Bij predatoren bovenaan de voedselketen kan de doodsoorzaak een indicator zijn van de gezondheid van het hele ecosysteem».

door
Belga
Leestijd 2 min.

De orka spoelde zondag aan op het strand van De Panne nadat hij eerder was opgemerkt langs de kustlijn. Niet veel later overleed het dier. Het mannetjesdier was duidelijk verzwakt. Ondertussen is bekend dat de orka op 27 oktober gespot werd in Noord-Frankrijk ter hoogte van Wimereux. «Het dier had duidelijk al even niet meer gegeten, want de maag en darmen waren leeg», zegt Moreau. «Breuken werden niet vastgesteld, dus we mogen ervan uitgaan dat hij nergens tegenaan is gebotst.» Bij de uitwendige autopsie werd ook geen afwijking vastgesteld aan de hoofdorganen.

Chemische vervuiling

De onderzoekers zagen wel sporen van problemen met het lymfevatensysteem, wat eventueel zou kunnen wijzen op een infectie. «Dat zou de verzwakking kunnen verklaren, maar het moet verder worden onderzocht in het labo». Er zal ook toxologisch onderzoek gebeuren om na te gaan er sprake is van chemische vervuiling. «In de zee is helaas heel wat vervuiling aanwezig, denk maar aan zware metalen zoals kwik», zegt Moreau.

«Dat kan zich opstapelen in de voedselketen. Een klein visje zal minieme hoeveelheden binnenkrijgen, maar die toxische stoffen kunnen zich opstapelen in een toppredator zoals een orka die dagelijks enorme hoeveelheden vis eet. Een verzwakt en hongerig dier zoals het aangespoelde exemplaar moet zijn vetreserves aanspreken, en dat is precies de plek waar het lichaam toxische stoffen en zware metalen opslaat. Zo komen die stoffen opnieuw in de bloedbaan en dat kan de spreekwoordelijke druppel zijn.»

Herkomst van het dier

Voorlopig is het ook nog gissen naar de herkomst van het dier, al hebben de onderzoekers wel een vermoeden. «In de omgeving van de Belgische kust heb je de Spaanse, Schotse en Noorse orkapopulatie. De noordelijke orkas voeden zich eerder met zeehonden en zijn iets groter, de zuidelijke groep eet vooral vis en wat kleiner. Op basis van de tanden en de grootte van de aangespoelde orka Reveil denken we eerder dat het om een zuiders dier gaat. Maar we wachten nog op bevestiging van de onderzoekers daar».

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be