Hulp na orkaan Otis komt langzaam op gang

Mexicaanse functionarissen hebben afgelopen weekend gemeld dat het dodental als gevolg van orkaan Otis is opgelopen tot 48. Zeker 36 personen worden nog vermist. Vorige week raasde de orkaan van categorie 5 door de zuidelijke staat Guerrero, waar de populaire badplaats Acapulco ligt. Ondertussen groeit de kritiek dat de hulpverlening traag op gang komt.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Orkaan Otis heeft volgens een eerste schatting ruim 15 miljard dollar (zo’n 14,2 miljard euro) aan schade veroorzaakt. Volgens de gouverneur van Guerrero, Evelyn Salgado, is ongeveer 80% van de hotels in Acapulco getroffen door de orkaan, een flinke aderlating voor de stad die afhankelijk is van toerisme. Ook raakten ruim 270.000 woningen zwaar beschadigd.

Kritiek op hulpverlening overheid

Bewoners van het getroffen gebied hebben kritiek op het gebrek aan hulp van de overheid. Velen zitten nog altijd zonder voedsel, water en elektriciteit. Ook fungeren telefoon- en internetverbindingen niet. Tegen lokale media zeggen slachtoffers dat de overheid in de eerste dagen na de ramp «nergens te bekennen was». Vrijwilligers die op eigen gelegenheid hulpgoederen naar het gebied wilden brengen, werden volgens Mexicaanse media door het leger tegengehouden. Het zou er namelijk te onveilig zijn.

Ooggetuigen zeggen tegen persagentschap Reuters dat verschillende winkels zijn leeggeplunderd, «omdat mensen niks meer hebben». Op vrijdag arriveerde de eerste hulp van de overheid mondjesmaat in het rampgebied, maar de verspreiding van levensmiddelen verloopt traag.

Mexicaans president Andrés Manuel López Obrador zei zondagavond op sociale media dat het grootste deel van zijn kabinet in Acapulco of onderweg ernaartoe was. «We gaan Acapulco weer op de been krijgen, te beginnen met de mensen». Obrador zei daarnaast ruim 17.000 militairen naar het gebied te hebben gestuurd om er de orde te handhaven.

Sterkste storm ooit in Mexico

Inwoners van de staat Guerrero hadden weinig tijd om zich voor te bereiden op de storm, omdat vroege voorspellingen de dreiging aanzienlijk onderschatten. Otis groeide in slechts 12 uur uit van een tropische storm tot een extreem gevaarlijke orkaan van categorie 5, de sterkste storm in het gebied ooit gemeten.

De Wereld Meteorologische Organisatie van de VN noemt Otis «een van de snelst intensiverende tropische cyclonen ooit gemeten».

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be