Belg gebruikte laatste kwarteeuw nooit minder energie dan nu

De energieconsumptie in ons land is in 2022 gezakt naar het laagste niveau sinds 1995. Dat blijkt uit de meest recente data van de federale overheidsdienst Economie. De hoge prijzen voor energie in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne maakten dat we zelf minder energie verbruikten dan in coronajaar 2020.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De finale Belgische energieconsumptie in 2022 bedroeg 37 megaton olie-equivalent (Mtoe). Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder en het laagste verbruik sinds 1995. Met finale energieconsumptie wordt het totale energieverbruik bedoeld van alle eindgebruikers: dus het verbruik door gezinnen en bedrijven maar ook bijvoorbeeld de olie die onze industrie gebruikt voor de productie van plastic.

Hoge prijzen

Die daling is een gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor de prijzen voor energie naar recordniveaus stegen. Gezinnen en bedrijven gingen massaal besparen, vooral in hun aardgasverbruik. Er werd bijna 19 procent minder aardgas verbruikt. Maar ook het gebruik van aardolieproducten (-6,6 procent) daalde duidelijk.

Aardolieproducten blijven met een aandeel van 47 procent van ons verbruik de dominantste energiebron, gevolgd door aardgas (24,6 procent). Elektriciteit was in 2022 goed voor 18 procent van ons verbruik.

Het aandeel van hernieuwbare energie in ons finale energieverbruik bedroeg vorig jaar 13,4 procent. Daarmee komen we boven de Europese doelstelling voor hernieuwbare energie van minstens 13 procent. De belangrijkste bron van hernieuwbare energie in ons land is windenergie. Alleen al de offshore windparken wekten in 2022 voldoende stroom op om 1,9 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De cijfers van de FOD Economie bevestigen ook dat we nog steeds aardgas uit Rusland verbruiken in ons land. Dat gebeurt in de vorm van LNG of vloeibaar gemaakt aardgas. Russisch LNG dat via Zeebrugge werd ingevoerd, was goed voor 3 procent van ons aardgasverbruik. Dat is wel minder dan de voorbije jaren. In 2021 was Russisch LNG goed voor 7 procent van ons aardgasverbruik.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be