Belgen werden ruim 22 miljard euro rijker tijdens eerste maanden van 2023

De Belgen zijn tijdens de eerste drie maanden van het jaar 22,2 miljard euro rijker geworden. Dat is vooral te danken aan hogere beurskoersen, zegt de Nationale Bank van België (NBB) donderdag.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het netto financieel vermogen van alle Belgen samen bedroeg eind maart 1.157,7 miljard euro, tegen 1.135,5 miljard euro eind 2022. Een groot deel van de toename is te danken aan een herstel van de beurzen. «De hogere beurskoersen zorgden namelijk voor positieve prijseffecten in de participaties van particulieren in beleggingsfondsen (+8,3 miljard euro) en beursgenoteerde aandelen (+4,4 miljard euro)», zegt de NBB. Ook de waarde van verzekeringsproducten steeg.

Meer beleggingen

Particulieren belegden ook meer, onder meer in termijnrekeningen en beleggingsfondsen. Er werd daarentegen minder geld geplaatst op vooral zichtrekeningen (-8 miljard euro) en in mindere mate ook op spaarboekjes.

De Belgen hadden in het eerste kwartaal ook 343,1 miljard euro schulden uitstaan. Dat was een toename met 1,4 miljard euro, vooral door een stijging bij de hypothecaire kredieten.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be