Brusselse hulpdiensten maken zich op voor oudejaarsnacht: Verbod op vuurwerk, crisiscentrum actief en extra middelen

In Brussel maken de hulpdiensten zich op voor Oudejaarsavond. Brandweer en politie zetten extra middelen en personeel in, en safe.brussels activeert het regionaal crisiscentrum om alles in goede banen te leiden. Het bezit en vervoer van recreatief vuurwerk door particulieren is ook verboden.

door
Belga
Leestijd 3 min.

Oudejaarsavond is in Brussel traditioneel een woelige nacht, met heel wat vandalisme en kleine brandstichtingen van straatmeubilair, vuilnisbakken en wagens. Meer dan eens worden de tussenkomende hulpdiensten zelf ook het doelwit van projectielen en vuurwerk. Om de veiligheid van het publiek en de diensten op het terrein te waarborgen, is het bezit en vervoer van recreatief vuurwerk, met inbegrip van geluidskanonnen en carbidkanonnen, door particulieren dan ook verboden in de openbare ruimte;

«Het is belangrijk om te voorkomen dat risicovolle activiteiten waarbij pyrotechnisch materiaal wordt gebruikt, het werk van onze ordehandhavers op het terrein hinderen of hen verwonden», zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Regionaal crisiscentrum

Net zoals de voorbije jaren, activeert safe.brussels ook het regionaal crisiscentrum, meldt Sofie Lavaux, hoge ambtenaar en directeur-generaal van safe.brussels: «Het RCCR ondersteunt de politionele eenheid van commando voor het Brussels grondgebied, de tools voor toezicht door de analyse van verzamelde informatie en de coördinatie van hulp- en interventiediensten. Alle nood- en interventiediensten zijn betrokken en volgen in realtime het verloop van de avond vanuit het crisiscentrum.»

Hulpdiensten vragen respect

Politie en brandweer zetten ook extra mensen en middelen in en nemen de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo zullen alle politieagenten oordopjes mee hebben, om zich te beschermen tegen geluidsoverlast en harde knallen.

«Wij hopen dat wij onze interventies zullen kunnen uitvoeren in veilige omstandigheden, zowel voor ons personeel alsook voor de slachtoffers en de omstaanders, en dit in een kader van wederzijds respect», klinkt het bij brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. «Tevens vragen wij enige verantwoordelijkheidszin bij het autorijden en hopen wij, dat ons ontzettingsvoertuig tijdens de Oudejaarsnacht op stal mag blijven. Maak zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, de verplaatsingen met de MIVB zijn trouwens gratis vanaf middernacht.»

Vuurwerk

Waar nodig zal de politie ook samen met de brandweer uitrukken, om te vermijden dat die het doelwit wordt van projectielen of vuurwerk.

«Dat zal niet voor het hele grondgebied zo zijn, enkel voor een aantal zones», gaat de brandweerwoordvoerder verder. «En het zal afhangen van de situatie op het terrein, bij elke interventie wordt een afweging gemaakt, als er te veel risico’s zijn, krijgen we begeleiding.»

Alle brandweerwagens zijn ook uitgerust met een plastic film over de ruiten om te voorkomen dat die uit elkaar spatten en brandweerlui gewond raken door glasscherven. In Het Nieuwsblad meldt Eric Labourdette, vakbondsman bij de Brusselse brandweer, dat er ook een aantal oudere voertuigen worden ingezet.

«Dat klopt, het gaat om een drietal oudere pompwagens uit onze reserve», zegt Derieuw. «Die worden gebruikt om op Oudejaarsavond extra voertuigen ter beschikking te hebben, maar op plekken waar het onrustig is, zullen die ook als eerste worden ingezet.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be