Conner Rousseau moet bezoek brengen aan Dossin-kazerne en gaat in therapie na uitspraken over Roma-gemeenschap

In de zaak van de mogelijke racistische uitspraken van Conner Rousseau over de Romagemeenschap op café in Sint-Niklaas, heeft het parket Oost-Vlaanderen de procedure «bemiddeling en maatregelen» opgestart. Dat meldt het parket, dat omwille van privacyredenen geen details geeft over de maatregelen opgelegd aan Rousseau.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rousseau bevestigt de procedure en geeft meer details. «Ik zal de bemiddeling met de Roma-gemeenschap, die ik al heb opgestart, voortzetten. Daarnaast moet ik ook een bezoek brengen aan de Dossin-kazerne en zal ik sessies volgen bij een therapeut over de impact van woorden en taalgebruik. Een justitie-assistente zal een jaar lang toezicht houden op de correcte uitvoering van die maatregelen», zegt Rousseau.

Publicatieverbod

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigde op 21 september dat er een onderzoek werd gevoerd naar uitspraken van Rousseau tegenover agenten in het café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas in de nacht van 1 op 2 september. HLN en VTM Nieuws hadden een artikel en een reportage voorbereid met passages uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld, maar de Vooruit-voorzitter verkreeg op 28 september van de rechter in kort geding een publicatieverbod.

Rousseau wou eerst kennis hebben van het bewuste proces-verbaal en kreeg inzage tijdens een verhoor bij de federale gerechtelijke politie in Gent op 5 oktober. Hij kon ook de beelden van de bodycam van de lokale politie bekijken en bood op een persconferentie later die dag zijn excuses aan.

«Zattemansklap»

Volgens Rousseau kwam de audio van de bodycam niet volledig overeen met de informatie in het proces-verbaal, maar hij gaf wel toe dat hij de politie had aangespoord om hun wapenstok te gebruiken tegen mensen uit de Romagemeenschap, om op die manier respect bij hen af te dwingen. «In mijn buurt leeft al heel lang een frustratie over overlast, zwerfvuil en intimidatie. Ik ben hier op een bepaald moment met een aantal agenten in een dronken bui aan de praat geraakt. Daarbij heb ik de frustratie van veel mensen in de buurt op een foute manier geuit. En ook al was het zattemansklap en grappend, ik ben een beetje geschrokken van mezelf en het was fout», zei Rousseau op de persconferentie, die plaatsvond in café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas.

De federale gerechtelijke politie rondde intussen het onderzoek naar de uitspraken af, waardoor het parket Oost-Vlaanderen moest oordelen of er voldoende elementen waren om de zaak voor de rechtbank te brengen. Rousseau verklaarde op de persconferentie dat hij het het niet logisch zou vinden moest hij vervolgd worden voor de uitspraken. «Er is een intentioneel aspect nodig. Je moet iemand willen kwetsen. Daar is bij mij geen sprake van. Wie mijn voorgeschiedenis, mijn vrijwilligerswerk en mijn standpunten kent, weet dat.»