De Croo, Vandenbroucke, Gennez en Leroy beantwoorden meer dan helft van vragen te laat

Premier Alexander De Croo, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en haar collega van Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy beantwoorden meer dan de helft van de schriftelijke vragen niet binnen de gestelde termijn.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Uit cijfers van de Kamer blijkt dat er sinds januari 1.013 schriftelijke vragen door Kamerleden gesteld werden aan minister Vandenbroucke. Daarvan werd meer dan de helft (637) beantwoord met vertraging. Het overgrote deel (575) zelfs met een vertraging van meer dan zes maanden. Ook minister Gennez heeft het moeilijk om tijdig te antwoorden op parlementaire vragen. Van de 71 vragen die de minister ontving, beantwoordde ze er 43 (of 60,6 %) niet op tijd. Ook hier wordt het merendeel (26) pas beantwoord met een vertraging van meer dan een half jaar.

Premier De Croo beantwoordt eveneens 61,8% van de aan hem gerichte schriftelijke vragen met vertraging. En ook hier weer: 37,5% met een vertraging van meer dan zes maanden.

Regering controleren

«Het is de essentie van onze job als parlementsleden dat we de regering kunnen controleren», zegt kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang). «Dat gebeurt onder andere door het stellen van schriftelijke vragen aan de ministers. Als die ministers lak hebben aan het verschaffen van antwoorden, zeggen ze daarmee eigenlijk dat ze lak hebben aan de parlementaire democratie.»

Beste leerlingen van de klas

Vier excellenties beantwoordden al hun vragen netjes op tijd: minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en haar collega’s van Klimaat Zakia Khattabi en Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be