Groen vraagt dag zonder examens na verkiezingsdag

Groen vraagt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) van 10 juni 2024 een examenvrije dag te maken voor studenten en scholieren vanaf 16 jaar. Het ziet er immers naar uit dat de dag voordien de verkiezingen plaatsvinden. Zo’n examenvrije dag moet iedereen de kans geven te gaan stemmen én goede examens af te leggen, zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse, Europese en federale verkiezingen van volgend jaar zullen wellicht op 9 juni plaatsvinden. Pal in de examenperiode dus. Bovendien hebben zestienjarigen voor het eerst de kans deel te nemen aan de Europese verkiezingen.

Extra stress

«Gaan stemmen kan snel wat tijd vragen, zeker voor studenten die op hun kot blokken. Dat kan voor heel wat stress zorgen bij jongeren die in de examenperiode sowieso al veel aan hun hoofd hebben», aldus Vaneeckhout. «Als we willen dat iedereen bij verkiezingen zijn stem kan laten horen, dan moeten we er ook voor zorgen dat iedereen kan gaan stemmen. Aan de datum van de verkiezingen kunnen we weinig veranderen, maar we kunnen wél de examenkalender aanpassen.»

De partij zal haar voorstel de komende week in het Vlaams parlement neerleggen. Indien er snel wordt beslist, dan hebben de universiteiten, hogescholen en secundaire scholen nog meer dan een jaar de tijd om hun kalender af te stemmen op de verkiezingen, besluit Vaneeckhout.

Minister van Onderwijs Weyts is persoonlijk geen voorstander van het voorstel, zegt hij in een reactie. «Ik vertrouw er op dat hogescholen en universiteiten zelf het beste hun examenplanning kunnen maken, zonder betutteling van de politiek», luidt het. «Als er in de examenperiode 1 dag is waarop geen examens mogen georganiseerd worden, dan vergroot je de kans dat studenten snel na elkaar examens moeten afleggen met minder tijd tussen. Dat zet veel meer druk op studenten dan een zondags bezoekje aan het stembureau, waar ze een jaar op voorhand al van weten.»