Jongeren brengen stem uit voor nieuwe adviesraad van Vlaamse Jeugdraad

Vanaf 4 november tot 19 november kunnen jongeren van twaalf jaar tot en met dertig jaar hun stem uitbrengen in de verkiezingen van de adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad. Die adviesraad zal drie jaar lang de belangen van alle kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen en Brussel behartigen. Zaterdag werden de verkiezingen afgetrapt in Brussel. De komende twee weken maakt de Vlaamse Jeugdraad een roadtrip langs scholen, universiteiten, jeugdorganisaties, jongerenplekken en jeugdactiviteiten in Vlaanderen en Brussel.

door
Belga
Leestijd 2 min.

In totaal dingen 31 kandidaten - 19 jongeren en 12 jeugdwerkers - mee naar een zitje in de adviesraad van de Vlaamse Jeugdraad. Met de slogan ‘Stem voor jezelf’ trekken de kandidaten twee weken lang door Vlaanderen en Brussel, gewapend met stemcomputers en eID-kaartlezers, om stemmen te verzamelen. Als officiële adviesraad van de Vlaamse regering kan de stemming immers niet zomaar online gebeuren: jongeren moeten hun stem ook valideren via itsme of een eID-kaartlezer en pincode.

Elke jongere kan minimum een en maximum acht stemmen uitbrengen voor de kandidaten voor de positie jongerenadviseur. Daarnaast kunnen jongeren ook stemmen op thema’s die zij belangrijk vinden en waarop de Vlaamse Jeugdraad volgens hen meer moet focussen. Het gaat om dertien thema’s in totaal, zoals veilige buurt en fysiek welzijn, goed in het vel, ruimte en jeugdplekken, vrije tijd en klimaat. De kandidaatadviseurs bepalen zelf welke thema’s zij prioritair vinden.

De acht jeugdwerkadviseurs worden verkozen door de 102 erkende jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Elke organisatie kan minimum een en maximum acht jeugdwerkers aanduiden als haar nieuwe vertegenwoordiger.

De nieuwe ploeg van zestien adviseurs wordt op 6 december bekendgemaakt. In januari kiest de nieuwe adviesraad intern een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter. Zij zullen de huidige Jeugdraadvoorzitter Amir Bachrouri en Jeugdraadondervoorzitter Franka Foré vervangen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be