Jongeren mijden het nieuws minder vaak

Zo’n 56% van de jongeren mijdt het nieuws in zekere mate. 7% doet dat vaak. Dat blijkt uit de Nieuwsbarometer 2023, die is samengesteld door onderzoekers van de Arteveldehogeschool. Vorig jaar gaf 72% nog aan het nieuws in zekere mate te mijden, volgens een onderzoek van nieuwsgebruik.be. Vooral jongens - eerder dan meisjes - lijken het nieuws bewust te mijden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van nieuwsgebruik.be, onderdeel van Studies in Media, Innovation and Technology en gesteund door de VUB en Imec, dat 12% van de Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar vaak het nieuws meden, 20% deed dat soms en 40% occasioneel. 72% gaf toen aan het nieuws in zekere mate te mijden.

Ondervragers hebben dit jaar opnieuw gepeild naar ‘nieuwsmijding’ bij jongeren tussen 12 en 26 jaar oud. Het gaat om 1.236 jonge respondenten. 56% mijdt het nieuws in zekere mate, 7% doet dat vaak. In het algemeen mijden jongeren dus minder vaak het nieuws.

Ruim één op vier jongeren zegt nieuws te mijden omdat ze uitgeput zijn door de hoeveelheid nieuws. Een fenomeen dat de onderzoekers zien als een «gezonde vorm» van nieuwsmijding «om de onophoudelijke informatiestroom onder controle te houden».

Wantrouwen

Terwijl occasioneel nieuwsmijden nog gezien kan worden als een gezonde manier om de onophoudelijke informatiestroom in bedwang te houden, gaat frequent nieuwsmijden gepaard met wantrouwen tegenover nieuws. Ook dat blijkt uit de cijfers in de Nieuwsbarometer. Eén op de vijf jongeren mijdt nieuws uit wantrouwen (ze vinden de verslaggeving onbetrouwbaar of bevooroordeeld) en ongeveer een even grote groep uit conflictvermijding («het leidt tot discussies die ik liever vermijd»).

Maar de grootste groep, maar liefst 40%, mijdt nieuws omdat het aanbod teveel aandacht schenkt aan thema’s zoals politiek, Oekraïne of corona. In diezelfde Nieuwsbarometer concluderen de onderzoekers bovendien dat jongeren over de hele lijn de selectie van hun nieuws eerder overlaten aan sociale media en dat ze steeds minder een beroep doen op de nieuwsapps die redacties zelf beheren.

Het is al langer zo dat jongeren nieuws in eerste instantie online volgen, en dan vooral via sociale media. Vorig jaar was dat voor 74% van de jongeren hun voornaamste nieuwsbron. Dit jaar zakt dat tot 68%. Maar opvallend in de Nieuwsbarometer van 2023 is dat met moeite 1 op 3 jongeren nog een nieuwsapp opent of naar een nieuwswebsite surft. Vorig jaar was dat nog de helft.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be