Meer prostaatkanker in West-Vlaanderen en meer long- en leverkanker in Wallonië: hoe komt dat?

In de provincie West-Vlaanderen komt meer prostaatkanker voor, terwijl er in Wallonië meer dan gemiddeld long- en leverkanker wordt vastgesteld. Dat blijkt uit de ‘kankeratlas’ van wetenschappelijk tijdschrift Eos.

door
Belga
Leestijd 2 min.

In navolging van Nederland, waar ze sinds begin dit jaar over een digitale kankeratlas beschikken, komt Eos naar buiten met een eigen officieuze kankeratlas in ons land. Die is opgesteld op basis van de meest recente data van de Stichting Kankerregistraties. Die verwerkte de cijfers van alle nieuwe kankerdiagnoses tussen 2016 en 2020 en maakte ook kaartjes waarop te zien is waar welk type kanker het meest voorkomt.

Elk jaar krijgen zowat 70.000 mensen in ons land te horen dat ze kanker hebben. Prostaat-, borst-, long- en dikkedarmkanker zijn de meest voorkomende.

Luik en Charleroi

Minder gegoede steden als Luik en Charleroi springen er bovenuit. Het hoge percentage rokers, de vervuilende industrie, de luchtverontreiniging en de blootstelling aan radon, een natuurlijke bron van radioactieve straling, resulteren er in een piek van longkanker, stelt Eos. Alcoholmisbruik, een slechter voedingspatroon en minder toegang tot de gezondheidszorg leiden er tot meer leverkanker.

Schildklierkanker wordt vaker vastgesteld in Wallonië. Dat verschil kan te wijten zijn aan overdiagnose, waarbij meer kankers worden vastgesteld door meer diagnostische tests en heelkundige ingrepen.

Meer tests in West-Vlaanderen

Prostaatkanker komt dan weer veel vaker voor in West-Vlaanderen. Dat de incidentie van prostaatkanker toeneemt met de leeftijd en dat de bevolking in heel wat kustgemeenten gemiddeld ouder is dan in de rest van het land, kan de hogere incidentiecijfers niet verklaren, aangezien de cijfers gestandaardiseerd zijn voor leeftijd. Een verklaring kan zijn dat er in de provincie meer wordt getest op prostaatkanker en dat de tests zelfs worden gepromoot.