Molenbeek opent eerste antidiscriminatieloket van België

Sint-Jans-Molenbeek krijgt binnenkort een antidiscriminatieloket. De Brusselse gemeente is daarmee de eerste in België die een dergelijk loket zal hebben, zegt de Molenbeekse gemeenteraad donderdag in een mededeling. Bedoeling is discriminatie op vlak van werk en huisvesting tegen te gaan.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Het gaat om een voorstel van gemeenteraadsleden Hind Addi (PVDA) en Khalil Boufraquech (PS), dat de gemeenteraad woensdag heeft goedgekeurd. Het lokale loket zal twee belangrijke functies hebben. Enerzijds moet het slachtoffers van discriminatie helpen om een klacht in te dienen. Het loket zal de slachtoffers daarvoor horen en ze doorverweijzen naar de bevoegde diensten, zoals de politie, Unia, enz. Daarnaast is het de bedoeling dat de gemeente een lijst opstelt van alle gevallen van discriminatie die door Molenbeekse inwoners zijn gemeld. Die lijst gaat ze dan doorsturen naar de bevoegde regionale autoriteiten.

«Het laatste rapport van Unia over discriminatie in Brussel windt er geen doekjes om: er is een reëel probleem van discriminatie op de huurmarkt», zegt Addi. «Als lokale overheid kunnen we niet gewoon toekijken. We moeten de slachtoffers steunen en helpen. Via het antidiscriminatieloket kunnen slachtoffers discriminatie melden. Daar kunnen ze worden doorverwezen naar de relevante antidiscriminatiediensten en ondersteund worden.»

Integratie bevorderen

De gemeente zal ook lokale verenigingen die integratie proberen te bevorderen via huisvesting, aanmoedigen om hieraan mee te werken. Die zouden bijvoorbeeld een opleiding kunnen krijgen zodat ze ook praktijktesten kunnen uitvoeren op de huurmarkt.

Wanneer het loket precies open gaat, is nog niet duidelijk. «We hopen evenewel dat het nog deze legislatuur gerealiseerd kan worden», zegt gemeenteraadslid Khalil Boufraquech.

Tijdens de stemming over de motie stemden alle partijen voor, met uitzondering van de MR en de N-VA, die zich onthielden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be