Natte maand juli deed grondwaterpeil flink stijgen

Als gevolg van de regenachtige maand juli is het grondwaterpeil in heel Vlaanderen gestegen. Op 79% van de meetplaatsen zijn er normale, hoge of zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Dat blijkt woensdag uit het maandelijkse toestandsrapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).

door
Belga
Leestijd 2 min.

Juli was nat en somber. Er viel in Vlaanderen beduidend meer neerslag dan normaal. In Ukkel noteerde het KMI 131,1 mm neerslag, dat is 70% meer dan de normale waarde van 76,9 mm voor de huidige referentieperiode van 30 jaar (1991-2020). In diezelfde periode waren er in de maand juli nooit meer neerslagdagen dan de 21 natte dagen in de afgelopen maand.

Op 5 augustus vertoonde 21% van de meetplaatsen een lage (14%) tot zeer lage (7%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 47% vertoonde een normale en 32% een hoge (21%) tot zeer hoge (11%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar, aldus de VMM.

Stijging met 200%

Ten opzichte van een maand geleden stegen nagenoeg overal in Vlaanderen de veertiendaags gemiddelde debieten sterk (met meer dan 200%), in het zuidoosten van Vlaanderen is de toename iets minder uitgesproken. Op 6 augustus mat de VMM op 63% van de meetplaatsen hoge (41%) tot zeer hoge (22%) veertiendaags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 33% van de meetplaatsen werden normale waarden gemeten.

«Vele Vlamingen hadden wellicht een zonnigere julimaand gewild, maar voor de grondwaterstanden was de neerslag alvast positief», zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. «Bovendien zijn er ook heel wat regio’s in Vlaanderen waar de preventieve droogtemaatregelen zoals captatieverboden intussen opgeschort zijn.»

Alles wat je echt moet weten op Metrotime.be