Ocad waarschuwt voor toename antisemitisme in België

Sinds 7 oktober is er een duidelijke verhoging van het aantal meldingen van dreiging ten aanzien van de Joodse gemeenschap. «Er is verhoogde waakzaamheid bij de diensten», zegt Gert Vercauteren van het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, maandag in De Standaard.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Sinds de start van het conflict zijn er een zeventigtal dreigingsmeldingen. Ongeveer de helft zou gaan om antisemitisme. De aard ervan loopt sterk uiteen. Het kan gaan om verbale intimidatie en bedreigingen via sociale media. Maar er zijn ook enkele ’kleinschalige incidenten’ geweest.

Unia registreerde meer dan vijftig meldingen gelinkt aan antisemitisme, in plaats van de gewoonlijke vier tot vijf per maand. Dan gaat het wel ruimer dan alleen haatspraak. «Wij maken ons daar grote zorgen over», zegt Els Keytsman van Unia. «Terwijl tot voor kort haatspraak vooral online gebeurde, zien we een toename van haatspraak op straat.»

Al sinds 2004 is er een verhoogd dreigingsniveau voor Joodse belangen, op niveau 3. Het Nationaal Crisiscentrum zegt dat er recentelijk extra maatregelen zijn genomen, maar moet discreet blijven. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stuurde extra toezichtspatrouilles van de federale politie naar Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel.

De Antwerpse politie stelde sinds 7 oktober al meer dan 90 processen-verbaal op voor haat en discriminatie, tegenover 167 in heel 2022. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) zegt dat de Antwerpse politie goed samenwerkt met de Shmira, de Joodse veiligheidsdienst, die vijf keer meer meldingen ontvangt dan gewoonlijk.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be