Sprake van Israëlisch geweld tegen Palestijnen die naar noorden Gaza willen terugkeren

Het Israëlische leger zou - na het ingaan van het staakt-het-vuren - gewelddadig opgetreden zijn tegen Palestijnen die trachten terug te keren naar het noorden van de Gazastrook. Dat melden alvast het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid en het Palestijnse persagentschap Wafa, net als een journalist van Al Jazeera die ter plaatse is. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt de berichten te onderzoeken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ooggetuigen spreken onder meer van het gebruik van traangas. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het ook over schoten. Volgens Wafa raakten daarbij minstens zeven Palestijnen gewond. Ook de journalist van Al Jazeera die ter plaatse is, spreekt van geweervuur en traangas waarbij gewonden vielen.

Honderden Palestijnen proberen van het humanitair bestand gebruik te maken om naar hun woningen in het noorden terug te keren en zich te vergewissen van de situatie van familie en vrienden.

Israël beklemtoont echter dat er onder geen enkel beding naar het noorden mag worden gereisd. «Wij roepen jullie op om de strijdkrachten en de gebieden ten noorden van Wadi Gaza (de rivier die het noorden en het zuiden van de Gazastrook scheidt, red.) niet te naderen», klonk het. «Het noorden van de Gazastrook is een gevechtszone en het is verboden om zich daar op te houden.»

Daar bevinden zich namelijk nog steeds duizenden Israëlische soldaten. Na afloop van het staakt-het-vuren is Israël sowieso van plan om de strijd tegen Hamas verder te zetten.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be