Ruim veertig gemeenten maken straten vrij op Autovrije Zondag

Ruim veertig gemeenten en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maken op 17 september hun straten autovrij tijdens de Europese Week van de Mobiliteit. Dat heeft initiatiefnemer Mobiel 21 aangekondigd. De wagens maken plaats voor tal van activiteiten: fietskoersen, zeepkistenraces en voorstellingen.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

In totaal organiseren 48 gemeenten dit jaar een autoloze zondag, waarvan de meesten op 17 september. «En dat mogen er gerust veel meer worden», zegt Sander Vanderstraeten van Mobiel 21. «Ik zou alle burgemeesters en schepenen willen aanmoedigen om ambitie te tonen. Zeker met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd is een Autovrije Zondag een ‘no-brainer’.»

Grootste autoloze zone

De 19 Brusselse gemeenten nemen allemaal deel. Daarmee wordt het Brussels gewest voor een dag een van de grootste autoloze zones van Europa. Maar het initiatief ligt niet enkel bij gemeentebesturen. Ook burgers, verenigingen en scholen kunnen straatafsluitingen aanvragen om hun eigen autovrije dag te beleven.

De autoloze straten blijven zondag niet leeg. In bijna alle deelnemende gemeenten staat de agenda goed gevuld. Het volledige programma staat op de website van Mobiel 21.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be