Waarom het aantal spoedopnames door allergieën in opmars is

In tien jaar tijd is het aantal spoedopnames door ernstige allergieën met 25% toegenomen, zien ze bij UZ Gent. Vooral bij jongeren zijn ze in opmars, schrijft De Morgen dinsdag. Vanwaar komt die toename?

door
Belga
Leestijd 2 min.

«We zien jaar na jaar een gestage stijging van het aantal spoedgevallen door allergieën», zegt Peter De Paepe, hoofd van de spoeddienst van UZ Gent. «Die zijn uiteraard niet allemaal even ernstig. Maar het is wel iets waar we rekening mee moeten houden.»

Voedselallergieën

Een rondvraag van De Morgen leert dat meerdere ziekenhuizen een stijgende trend zien. Al zijn er geen Vlaamse of nationale cijfers. Die worden nergens bijgehouden.

«De toename komt vooral door voedselallergieën», zegt Bart Lambrecht, longarts en directeur van het Centrum voor Ontstekingsziekten (VIB). «Volgens huidtesten bij lagereschoolkinderen heeft vandaag een op de twee kinderen een allergie, een sterke stijging tegenover twintig jaar geleden.» Volgens Lambrecht hebben de meeste kinderen daar echter geen last van. «Slechts bij een minderheid kan zo’n allergie gevaarlijk zijn, en dan gaat het in de meeste gevallen om een voedselallergie.»

Oorzaak toename allergieën

Waarom almaar meer mensen geen vis of schaaldieren, koemelk of pindanoten verdragen, daar is nog geen consensus over. Wellicht speelt een combinatie van factoren. Door verbeterde hygiëne in huis krijgen jongeren vandaag minder infectieziektes, maar wordt hun immuunsysteem ook minder geprikkeld. Daardoor gaat het lichaam soms sneller reageren op onschuldige voedingsstoffen.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be