900.000 mensen sinds december ontheemd door geweld in noordwesten van Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het conflict in het noordwesten van Syrië "heeft een gruwelijk niveau bereikt", en sinds het begin van het offensief van het Syrische regime in december 900.000 mensen op de vlucht doen slaan. "De overgrote meerderheid zijn vrouwen en kinderen", zei de VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock. Het aantal mensen dat het geweld ontvlucht, stijgt pijlsnel: vorige week donderdag had de VN het nog over 800.000 ontheemden. Ook de omstandigheden waarin ze moeten leven worden er niet beter op. "Ze zijn getraumatiseerd en moeten buiten in ijskoude temperaturen slapen, omdat de vluchtelingenkampen vol zitten. Moeders verbranden plastic om hun kinderen te verwarmen. Baby's en jonge kinderen sterven van de koude", zei Lowcock in een mededeling.

Met de steun van Moskou lanceerde het Syrische regime in december vorig jaar een offensief in de provincie Idlib, het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten. "Het geweld in het noordwesten van Syrië is blind", aldus Lowbock, die opriep tot een staakt-het-vuren. "We krijgen informatie binnen dat de plekken waar zich ontheemden bevinden, nu geviseerd worden, met doden, gewonden en nieuwe ontvluchtingen tot gevolg."

Hij wees erop dat "de grootste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw enkel vermeden kan worden als de leden van de Veiligheidsraad hun individuele belangen overstijgen".

Bron: Belga