Aangrijpende foto van verdronken vader en zijn dochtertje gaat wereld rond

Een aangrijpende foto van aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten gaat de wereld rond. Hij toont de lijken van een jonge papa en zijn 2-jarige dochtertje, die met het gezicht naar beneden in het water liggen.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De migranten uit El Salvador verdronken toen ze vanuit Mexico de rivier Rio Grande probeerden over te steken naar de VS. De Mexicaanse krant La Jornada kwam als eerste met de foto. Volgens de krant hadden de 25-jarige man en zijn 21-jarige vrouw zondag beslist met hun dochtertje de rivier over te zwemmen in de grensplaats Matamoros, om vanuit Mexico naar de Amerikaanse staat Texas te geraken. Eerst bracht de vader het meisje naar de overkant. Toen hij terugkeerde om zijn vrouw te halen, sprong zijn dochtertje achter hem opnieuw in het water. Hij kon haar nog vastgrijpen, maar beide werden dan meegesleurd door de stroming. Na een urenlange zoektocht vonden de reddingsdiensten de lijken maandag ongeveer 500 meter verder.

Op de foto is te zien hoe het meisje de rechterarm nog rond de hals van haar papa heeft. De man had haar onder zijn T-shirt gestopt, om te verhinderen dat de stroming haar zou meesleuren. Het beeld roept herinneringen op aan de foto van de driejarige Syrische kleuter Aylan. Die werd in de late zomer van 2015 dood aangetroffen op een strand in Turkije. De jongen had een rode T-shirt en een blauw broekje aan.

De Amerikaanse president Donald Trump had er eind mei mee gedreigd importheffingen in te voeren op Mexicaanse producten als Mexico niets deed aan de toevloed van migranten. Op 7 juni kwamen de twee landen tot een akkoord. Behalve de ontplooiing van manschappen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens verbond Mexico er zich toe om asielzoekers die de VS binnenkomen, sneller terug te sturen naar hun land in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag in de VS.

Bron: Belga