Belgen in het buitenland - Courtois gaat met bleek Real ten onder in Mallorca

Op de negende speeldag in de Spaanse Primera Division kon Thibaut Courtois zijn netten niet schoonhouden tegen staartploeg Mallorca: Real Madrid ging met 1-0 ten onder en laat zo na de leiderspositie over te nemen van Barcelona. Op de tiende speeldag in de Franse Ligue 1 won Reims, met Thomas Foket in de basis, met het kleinste verschil van Montpellier. Foket en co doen zo een gouden zaak in het klassement, want Reims klimt naar een voorlopige derde plaats achter Nantes en leider PSG. Na zeven minuten had Courtois geen verhaal tegen een gekruist schot van Lago Junior en was de nummer twee in de Primera Division, zonder kersverse papa Eden Hazard, al op achtervolgen aangewezen. Op het kwartier had Lago Junior alweer raak getroffen, maar deze keer werd hij teruggefloten voor buitenspel. Real kon de code van Mallorca niet kraken in de eerste helft en ging met een achterstand de kleedkamers in. Ook na de pauze bleef het Madrileense gevaar schaars: pas in de 76e minuut konden Los Blancos dreigen met een vrije trap van Sergio Ramos, die maar net over de dwarsligger zoefde. De thuisploeg groef zich in en hield de defensieve gordel potdicht. Real vond geen openingen en tot overmaat van ramp pakte Alvaro Odriozola twintig minuten voor affluiten zijn tweede gele kaart na een wilde tackle. Met tien man was de nederlaag onafwendbaar, al was Eder Militao nog dicht bij de gelijkmaker in het absolute slot, maar zijn kopbal werd gestuit door doelman Manolo Reina. De troepen van Zinedine Zidane moesten met het schaamrood op de wangen afdruipen.

In Reims zette Yunis Abdelhamid zette de thuisploeg al na twee minuten op rozen met een kopbalgoal. Iets na het half uur leek Remi Oudin die voorsprong te verdubbelen, maar de VAR had buitenspel gezien en dus ging het feestje niet door. Reims ging na rust nog actief op zoek naar de 2-0, maar dankzij een sterk keepende Geronimo Rulli liep de score niet verder op. Het bleef 1-0: Reims stijgt naar een knappe derde plaats in de stand, Montpellier blijft op een voorlopige zevende plaats steken.