Botturi en Martin eindwinnaars Africa Eco Race, Geoffroy Noel de Burlin haalt de finish

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alessandro Botturi (Yamaha) bij de motoren en Patrick Martin (Mercedes) in de open categorie van de wagens, trucks en SSV's, zijn de eindwinnaars geworden van de twaalfde Africa Eco Race. Onze landgenoot Noel Geoffroy de Burlin (Polaris) is de eerste dwarslaesiepatiënt ooit die er in zijn eentje in slaagt om de finish van een dergelijke rallyraid te halen. Op de slotdag kregen de deelnemers een 21,93 km lange klassementsproef voor de wielen geschoven die eindigde aan het mythische Lac Rose. Igor Bouwens, die na zijn opgave van gisteren toch opnieuw van start ging, won de korte etappe. Het was zijn vijfde zege in elf etappes. "Ondanks enkel tweewielaandrijving zijn we erin geslaagd om deze etappe te winnen. Zo laten we nog eens zien wie het beste team in deze race was. Jammer van de pech die we in deze wedstrijd kenden", zegt Ulrich Boerboem, die samen met zijn teamgenoten als 23e algemeen eindigt, zevende bij de trucks.

Patrick Hillewaere (MAN) eindigt samen met Nikolas Dejonckheere en Philip Helewaut als 33e algemeen, achtste bij de trucks. De 76-jarige Noel Essers eindigde samen met Marc Lauwers en Tijs Vranken als achtste algemeen, vierde bij de trucks.

Maar dé prestatie kwam van Geoffroy Noel de Burlin (Polaris). Nadat hij eerder deze week als eerste SSV ooit erin slaagde om een rit te winnen, moest de Belg daags nadien met problemen aan de uitlaat opgeven. Toen hij vrijdagnacht pas om 04u30 in de ochtend in het bivak aankwam, begon hij samen met zijn mecanicien en enkele andere mensen te sleutelen aan zijn Polaris. Zijn doel was om Dakar te halen. Een ambitie die hij vandaag heeft waargemaakt. "Het is fantastisch dat ik hier sta. Ik ben ook de eerste rijder ooit die erin slaagt om met een SSV een snelste tijd algemeen te rijden. Ik ben tevreden en fier dat ik daarin geslaagd ben, net als de finish te halen aan het Lac Rose. Het was een fantastisch wedstrijd met heel veel mooie momenten", aldus Noel de Burlin.

Bron: Belga