Digitaal onderzoek toont best beschermde positie in een peloton aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De meest comfortabele positie in een peloton ligt net achter de voorste gelederen. De weinig verrassende conclusie komt voort uit een onderzoek van professor Bert Blocken, dat vandaag werd voorgesteld in Eindhoven. Renners die zich in die positie van het peloton schuilhouden voelen tot twintig keer minder weerstand dan een renner die zonder beschutting rijdt. Het onderzoek van Blocken is het grootste ooit. Hij gebruikt een peloton van 121 digitale renners, bestaande uit drie miljard cellen. "Dit onderzoek gaat verder dan elk onderzoek ooit uitgevoerd naar de America's Cup in het zeilen of de Formule 1. Het gaat zelfs verder dan onderzoek in andere domeinen, zoals ruimtevaart", legde Thierry Marchal, directeur sport en gezondheid bij Ansys dat gespecialiseerd is in digitale simulaties, uit.

"De verkregen resultaten zijn verrassend in hun omvang", vervolgde Marchal. "Het onderzoek toont dat renners aan de zijkanten van het peloton nog veel wind vangen. De beste positie is in het midden van het peloton, vrij vooraan, maar niet helemaal in de voorste gelederen. Hetgeen opvallend is, zijn de verschillen. De luchtweerstand is op die positie slechts vijf à zes procent, zo'n twintig keer minder dan wanneer een renner zonder beschutting rijdt. Op de beste positie in het peloton hoef je nauwelijks te trappen, zelfs een wielertoerist zou op die positie in principe zich moeten kunnen laten meedrijven met het peloton."

De positie centraal net achter de voorste gelederen is dus zowel op tactisch (om valpartijen te vermijden en aanvallen te kunnen pareren) als aerodynamisch (energieverlies) vlak de beste plaats als renner om te zitten.

Bron: Belga