Einde van bosbranden in Californië lijkt nog niet in zicht
Al dagenlang staan grote delen van Californië in brand. De hulpdiensten slagen er niet in de situatie onder controle te krijgen. Duizenden huizen zijn al vernield en nog eens duizenden worden bedreigd door de vlammen. De dodentol is ondertussen opgelopen tot 44. Nooit eerder vielen er in Californië meer doden door bosbranden dan nu. Gisterenavond lokale tijd zei sheriff Kory Honea dat er nog dertien lichamen geborgen zijn. Vorige week vielen al eens twee dodelijke slachtoffers in de kustplaats Malibu, in het zuiden van de westelijke staat. Daarmee stijgt de dodentol tot 44. Duizenden mensen zijn nog vermist.
De brand, die donderdag uitbrak, heeft honderden vierkante meter bossen verkoold en duizenden huizen vernield. Honderdduizenden mensen moesten vluchten. Bovendien is het einde nog niet in zicht. Door de langdurige droogte, hitte en de aanhoudende wind, lijkt het er niet op dat de hulpdiensten de situatie snel onder controle zal kunnen krijgen.
De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de getroffen gebieden federale financiële hulp te bieden. Het Witte Huis verklaarde dat mensen hulp kunnen aanvragen als hun huis of bedrijf is afgebrand. Dat geld kunnen ze gebruiken voor tijdelijke huisvesting of reparaties. De financiële steun komt bovenop de hulp op lokaal niveau, klinkt het. Trump liet verder nog weten op Twitter dat hij snel wil reageren om het lijden te verminderen. Hij zei volledig achter alle slachtoffers te staan.
Afgelopen weekend had Trump nog heel wat kritiek gekregen na uitspraken over de bosbranden. Hij zei dat die het gevolg waren van wanbeheer en dreigde de federale hulp in te trekken. De Fire Brigade Association van Californië reageerde dat de president slecht geïnformeerd was en dat zijn uitlatingen vernederend waren voor de brandweermannen en -vrouwen die hun leven riskeren. Ook de gouverneur van Californië, Jerry Brown, verwierp de uitlatingen van Trump. Maandag sloeg de president een heel andere toon aan en noemde hij de hulpverleners "groot en zeer dapper."
De voorbije dagen werden duizenden brandweerlieden ingezet om de vuurzee te blussen, maar de grootste brand was maandagavond met slechts 25 procent ingedamd. De kleine plaats Paradise, ten noorden van Sacramento, werd voor een groot deel verwoest. Meer dan 6.450 huizen gingen in vlammen op en nog eens 15.000 worden bedreigd.
Ook in het zuiden van de staat blijft het bang afwachten. De opkomende wind wakkert de vlammen nog aan. Vooral ten noordwesten van Los Angeles sloeg het vuur hard toe. Zo ook in Malibu, waar veel sterren wonen. Zo zijn de villa's van verschillende celebrity's werden verwoest, waaronder het huis van de popster Miley Cyrus, de Canadese rocker Neil Young, Limp Bizkit-frontman Fred Durst, de Schotse acteur Gerard Butler en zanger Robin Thicke. Neil Young wees voor het verlies van zijn huis Trump met de vinger, omdat die volgens de Canadees te weinig doet in verband met klimaatsverandering.
Bron: Belga