Investeringen in klimaatadaptatie kunnen duizenden miljarden opleveren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als er tussen nu en 2030 1.700 miljard euro geïnvesteerd wordt in klimaatadaptatie, dan kan dat een nettowinst van ruim 6.000 miljard euro opleveren. Dat schrijft de Global Commission on Adaptation vandaag in een nieuw rapport. Adaptatie is het proces waarbij mens en omgeving zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zit de commissie voor. Worden er geen inspanningen voor klimaatadaptatie gedaan, dan dreigt de klimaatverandering wereldwijd de oogstopbrengten te drukken en tegen 2050 honderden miljoenen mensen die in kustgebieden wonen op de vlucht te doen slaan wegens het stijgende zeeniveau. Daarom zijn grote investeringen nodig in vroege signaleringssystemen, klimaatbestendige infrastructuur, het verbeteren van landbouw in droge gebieden, de bescherming van mangroves en het duurzaam maken van waterbronnen.

Twee weken voor de start van de VN-klimaatconferentie roept de adaptatiecommissie wereldleiders op om infrastructuur en landbouw meer bestand te maken tegen klimaatverandering, en in het bijzonder tegen de impact van orkanen, natuurbranden en een stijgende zeespiegel. Volgens Ban Ki-moon kan de klimaatverandering meer dan 100 miljoen mensen die nu in ontwikkelingslanden wonen onder de armoedegrens duwen.

De adaptatiecommissie werd vorig jaar opgericht door de Zuid-Koreaanse oud-secretaris-generaal van de VN, Microsoft-stichter Bill Gates en CEO van de Wereldbank Kristalina Georgieva. Nederland speelt een leidende rol en krijgt daarvoor lof van het Wereld Natuur Fonds (WWF), dat tevreden is dat de commissie de natuur als eerste verdedigingslinie noemt in de strijd tegen klimaatverandering. "Nederland kan met zijn kennis van watermanagement gidsland worden in het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen", luidt het.

Bron: Belga