Noord-Korea noemt Trump een "oorlogsstoker"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Noord-Korea heeft in een reactie op de Aziatische reis van Donald Trump de Amerikaanse president een oorlogsstoker genoemd. Tegen de achtergrond van het conflict rond het Noord-Koreaans nucleair programma betichtte Buitenlandse Zaken in Pyöngyang Trump er formeel van "om een atoomoorlog op het Koreaans schiereiland te bedelen". Inmiddels zijn de strijdkrachten van de VS en Zuid-Korea ten oosten van het Koreaans schiereiland gezamenlijke marinemanoeuvres begonnen, waaraan ook drie Amerikaanse vliegdekschepen deelnemen. "Tijdens zijn bezoek is de ware aard van Trump naar boven gekomen als vernietiger van de wereldvrede en de stabiliteit", klinkt het voorts. Noord-Korea zal zijn plannen om uit te groeien tot een kernmacht versnellen. Het ministerie zei ook dat Trump enkel aan een zakenreis bezig is om de Amerikaanse wapenindustrie te verrijken. De verklaring werd door de staatsmedia bekendgemaakt.

Ondanks de beschuldigingen werd de reactie van het diplomatiek geïsoleerde land door analisten eerder "braafjes" genoemd. Trump had bij een bezoek aan Seoel duidelijke waarschuwingen richting Noord-Korea gestuurd, maar hitste de gemoederen niet verder op.

In de voorbije maanden zijn de spanningen in de regio duidelijk opgelopen, nadat Noord-Korea meerdere ballistische raketten had getest en daarmee de VN-resoluties heeft geschonden. Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un slingerden elkaar allerhande beledigingen en bedreigingen naar het hoofd. Dat voedde de speculaties over een mogelijke oorlog.

De vierdaagse manoeuvres met de VS moeten volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten bijdragen tot het afschrikkingseffect tegenover Noord-Koreaanse dreigementen. De Amerikaanse marine had eerder aangekondigd dat flottieljes rond de vliegdekschepen USS Ronald Reagan, USS Nimitz en USS Theodore Roosevelt van 11 tot 14 november in "internationale wateren" in het westen van de Stille Oceaan manoeuvres zullen houden om de coördinatie te toetsen. Volgens Seoel nemen zeven Zuid-Koreaanse destroyers en escorteschepen aan de luchtafweeroefeningen en bewakingsopdrachten deel.

Bron: Belga