Ondanks capriolen van topman Elon Musk boekte Tesla recordwinst

De Amerikaanse autoproducent Tesla heeft tijdens het vierde kwartaal een recordwinst geboekt, maar ook de jaarcijfers van 2022 breken records. Al langer heersen groeiende twijfels over een eventuele tanende vraag naar de elektrische wagens van Tesla, maar het bedrijf van Elon Musk zegt nu voorbereid te zijn op dergelijke «onzekerheden op korte termijn».

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Tesla zag de inkomsten in het vierde kwartaal met 37% stijgen tot 24,3 miljard dollar. De nettowinst steeg met 59% tot 3,7 miljard dollar, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

Maar ook op jaarbasis verdiende de elektrische wagenbouwer in 2022 meer dan in eender welk eerder boekjaar, ondanks de inflatie en bevoorradingsproblemen waarmee de producent kampte.

Productie opdrijven

Zo ging de winst op jaarbasis met 128% omhoog tot 12,6 miljard dollar, meldde Tesla vandaag na sluiting van de markten. De inkomsten stegen met 51% tot 81,5 miljard dollar.

Bovendien is Musk van plan om de productie in 2023 «zo snel mogelijk» op te drijven. Eerder kondigde Tesla nog een investering van 3,6 miljard dollar aan in een megafabriek in de Amerikaanse staat Nevada.

Met zijn tumultueuze overname van Twitter, die heel wat voeten in de aarde had, begaf Musk zich vorig jaar op glad ijs. De techmiljardair moest een hoop Tesla-aandelen verkopen om de overname te financieren en kwam nadien meermaals onder vuur te liggen wegens zijn wispelturig beleid aan de top van de microblogsite.