Onrust Hongkong - China beschuldigt VN van "ongepaste" inmenging

door
Belga
Leestijd 2 min.

China heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet zaterdag beschuldigd van "ongepaste" inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Peking. Het verwijt komt er nadat Bachelet opriep om een onderzoek te voeren naar mogelijk buitensporig politiegeweld in Hongkong. In een communiqué noemt China een betoog van Michelle Bachelet in de Engelstalige krant South China Morning Post "foutief" en "in strijd met de doelstellingen en principes in het Handvest van de Verenigde Naties". Het artikel bevat "ongepaste opmerkingen over de situatie in de speciale administratieve regio van Hongkong (de officiële naam van Hongkong, nvdr)... (en) mengt zich in de binnenlandse aangelegenheden van China", luidt de verklaring van Peking.

Michelle Bachelet drong er in een zaterdag gepubliceerde column bij de autoriteiten van Hongkong op aan om "een daadwerkelijk onafhankelijk en onpartijdig onderzoek te voeren naar de meldingen van buitensporig politiegeweld".

Hongkong is al maanden het strijdtoneel van een protestbeweging die zich verzet tegen wat het de groeiende beknotting van de vrijheden van de semi-autonome regio door Peking noemt. Regelmatig komt het daarbij tot gewelddadige schermutselingen tussen de manifestanten en de ordediensten. De actievoerders willen dat de politie verantwoording aflegt voor haar daden en eisen vrije verkiezingen. China ontkent dat het de vrijheden van Hongkong wil inperken en verwijt de manifestanten dat ze het regime in Peking onder invloed van buitenlandse machten willen destabiliseren.

Het betoog van Michelle Bachelet "zal de relschoppers aanmoedigen om nog meer radicaal geweld te gebruiken", aldus nog Peking.

Bron: Belga