Ook ABVV schaart zich achter vrouwenstaking

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de christelijke vakbond ACV steunt ook de socialistische vakbond ABVV de vrouwenstaking van 8 maart. "We roepen onze militanten, leden en alle vrouwen op om deel te nemen aan de acties", klinkt het in een persbericht van beide bonden. De vrouwenstaking, op de internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, is een initiatief van het Collecti.e.f 8 maars. De steun van ACV was al langer bekend. Ook het ABVV schaart zich achter de staking.

De vakbonden verwijzen naar een reeks "discriminatiemechanismen" die werkneemsters moeten ondergaan op de arbeidsmarkt, vanaf de studierichting, over de beroepskeuze en de verdeling werk-/gezinsleven, tot het glazen plafond. "In 2017 slaan al deze elementen samen een loonkloof van 20 procent en een pensioenkloof van 28 procent", klinkt het. De bonden voeren elk jaar in maart campagne om de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen aan te klagen.

Op 8 maart staan in verschillende steden acties op de agenda. Om 17.00 uur start aan het Centraal Station in Brussel een Wereldvrouwenmars.

De liberale vakbond liet eerder weten de vrouwenstaking niet te zullen ondersteunen, omdat hij het geen goed actiemiddel vindt. ACLVB wil de vrouwenzaak vooruithelpen via het sociaal overleg.

Bron: Belga