Opposant Guaido daagt Maduro uit en reist naar Colombia

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositieleider Juan Guaido heeft vrijdag het gerechtelijke verbod naast zich neergelegd om het land te verlaten en heeft zich naar de Colombiaanse kant van de grens begeven. Daar was een concert aan de gang om humanitaire hulp in het land toe te laten.

Juan Guaido, de zelfverklaarde interim-president van Venezuela, die inmiddels steun kreeg van een vijftigtal landen, ontmoette de Colombiaanse regeringsleider Ivan Duque aan het podium. Enkele tienduizenden personen woonden het megaconcert bij in Cúcuta. Enkele honderden meters daarvandaan, aan de andere kant van de grens met Venezuela, was een tegenconcert aan de gang, vóór president Nicolas Maduro. De krachtmeting tussen Guaido en Maduro, die herkozen raakte via verkiezingen waarvan de rechtmatigheid omstreden is, is zo uitgedraaid op een muzikaal duel.

'Venezuela Aid Live' is een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson. Hij verwachtte 250.000 toeschouwers. Roger Waters, de voormalige zanger-bassist van de groep Pink Floyd, spaarde eerder al zijn kritiek niet op het initiatief. Volgens hem wordt het evenement gesteund door de Verenigde Staten, die de socialistische regering in Venezuela ten val wil brengen, en heeft het "niets te maken met humanitaire hulp". Op het programma staan verschillende Latijns-Amerikaanse artiesten, zoals Luis Fonsi. Er waren geruchten dat ook grotere namen, zoals de Frans-Spaanse artiest Manu Chao of de Britse muzikant Peter Gabriel, zouden deelnemen. Maar die berichten bleken vals.

De stichter van luchtvaartmaatschappij Virgin zegt dat hij via internet 100 miljoen dollar aan giften wil ophalen voor de bevolking Venezuela. Het olierijke land wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis uit de geschiedenis, een gevolg van een falend economisch beleid van Caracas. De VS kondigden ook zware financiële sancties af tegen het land.

Guaido beweerde tegenover de pers vrijdagavond dat hij medewerking kreeg van het Venezolaanse leger om de grens te overschrijden. Op die manier daagde hij president Maduro een tweede keer uit.

Bron: Belga

 

Wereld​

meer Wereld​