Presidentsverkiezingen VS - Buttigieg wint voorverkiezingen Iowa nipt van Sanders

door
Belga
Leestijd 1 min.

Pete Buttigieg heeft de eerste voorverkiezingen bij de Democraten voor het Amerikaanse presidentschap nipt gewonnen van senator Bernie Sanders. Dat heeft de Democratische Partij in Iowa bekendgemaakt.

De 38-jarige Buttigieg, voormalig burgemeester van een middelgrote stad in Indiana, kreeg volgens CNN 26,2 procent van de afgevaardigden achter zich, nipt voor Bernie Sanders, die goed was voor 26,1 procent. Elizabeth Warren moet het doen met 18 procent en de voormalige vicepresident van Barack Obama, Joe Biden, leed een nederlaag en eindigde vierde met 15,8 procent.

"Dit is een geweldig moment voor de beweging die we hebben opgebouwd", reageerde Buttigieg bij CNN. De voormalig burgemeester van South Bend hoorde het nieuws live in de uitzending van de zender, waar hij in New Hampshire deelneemt aan een verkiezingsprogramma. Hij feliciteerde ook zijn tegenstander Sanders en diens supporters.

Het tellen van de stemmen duurde langer dan gebruikelijk door een technische fout. De Democratische Partij wil dat de stemmen opnieuw worden geteld. Sanders zei bij CNN dat het nu wel lang genoeg heeft geduurd in Iowa. Buttigieg zegt dat alles moet worden gedaan om de echte uitslag te krijgen. "Maar ik ga daar niet over. Of de stemmen moeten worden herteld, is aan de partij."

Bron: Belga