Regieassistent had kogels in wapen waarmee Alec Baldwin dodelijk schot loste op filmset niet gecontroleerd

De regieassistent vanop de filmset van ‘Rust’ heeft tegen de politie verklaard dat hij de cilinder van de revolver waarmee Alec Baldwin per ongeluk een cameraregisseur doodschoot, niet grondig genoeg gecontroleerd had. Dat melden Amerikaanse media. Er hadden nepkogels in de kamers van de .45 Long Colt moeten zitten, maar de revolver loste toch een echte kogel.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De regieassistent, David Halls, heeft verklaard dat de vrouw die belast was met het wapenbeheer op de set, wapenmeester Hannah Gutierrez-Reed, hem de revolver in kwestie heeft getoond. Hij herinnert zich dat het vuurwapen ‘drie patronen’ bevatte.

Halls bekende dat hij alle patronen had moeten controleren. Hij controleerde wel de loop van het vuurwapen, om te zien of er geen verstoppingen waren. Gutierrez-Reed had de wapens op de dag van het ongeluk ook nog gecontroleerd om zich ervan te vergewissen dat er geen echte kogels in de kamers zaten. Toen de crew ging lunchen stockeerde ze de wapens in een kluis, die zich in een truck met rekwisieten bevond. Ze verklaarde tegenover de onderzoekers dat er nooit echte patronen op de set bewaard worden. Toch troffen onderzoekers volgens sheriff Adan Mendoza van Santa Fe een vijfhonderdtal patronen aan op de set, afkomstig van losse flodders, nepkogels en vermoedelijke echte kogels.

Nog niemand aangeklaagd

Het vuurwapen waarmee Baldwin de 42-jarige cameraregisseur Halyna Hutchins doodschoot was een .45 Long Colt. Regisseur Joel Souza, die een verwonding opliep aan de schouder bij het incident, moest volgens de politie een ‘loden projectiel’ uit zijn schouder laten verwijderen. Het zou gaan om dezelfde kogel die Hutchins fataal werd.

De politie voert momenteel een onderzoek, er is nog niemand formeel aangeklaagd.