Ruzie in Zweedse Academie dan toch niet bijgelegd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ruzie in de Zweedse Academie, die de Nobelprijs Literatuur toekent, is dan blijkbaar toch niet bijgelegd. De leden Sara Danius en Peter Englund ontkenden vandaag dat ze naar de Academie willen terugkeren om de verkiezing van nieuwe leden mogelijk te maken. Auteur Kjell Espmark had gisteren in Svenska Dagbladet gemeld dat hijzelf, Danius en Englund hun taken weer zouden hervatten. Danius schreef op Facebook dat de informatie verkeerd was en dat ze momenteel geen plannen in die richting had. Englund meldde op Instagram dat hij geen plannen heeft om terug te keren en ook niet aan vergaderingen zal deelnemen. De drie waren in april opgestapt uit onvrede over de houding van de Academie in schandalen over grensoverschrijdend gedrag en corruptie. De echtgenoot van een Academielid is wegens verkrachting aangeklaagd. Slechts negen van de achttien voor het leven gekozen leden waren voor de zomervakantie nog actief. Volgens de statuten is een groep van twaalf leden nodig om nieuwe leden te kiezen. Door de crisis werd beslist de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur een jaar over te slaan.

Een nieuw opgerichte academie wil daarentegen in oktober een alternatieve literaire prijs toekennen door middel van crowdfunding.

Bron: Belga

 

Wereld​

meer Wereld​

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight