Universiteitsprofessor steekt studerende moeders hart onder de riem: «Als docenten hebben we de kans om moeders te helpen»

Een Senegalese professor gaat viraal op Twitter nadat hij een hartverwarmende daad heeft gedeeld. Tijdens zijn les had een van zijn studenten het moeilijk om zich te concentreren omdat ze haar baby op de rug moest dragen. De docent Labaly Touré besloot in te grijpen en droeg de baby voor de rest van de les op zijn schouder. «Kinderdagverblijven en nanny’s zijn erg duur in Senegal. Daarom zijn ze niet voor iedereen een optie. Al zeker niet voor studenten die vaak beperkte financiële middelen hebben», aldus de professor.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Een docent aan de universiteit van Senegal gaat viraal na een hartverwarmende daad. Labaly Touré tweette twee foto’s waarop hij lesgeeft met de baby van een van zijn studenten op de arm. In het onderschrift van de ontroerende kiekjes schrijft hij: «Vanmorgen heb ik het genoegen gehad om de baby van een van mijn studenten vast te houden. Ik wil graag een eerbetoon brengen aan de de moed van alle studentenmoeders.»

De tweet ging meteen viraal en heeft momenteel meer dan 111.900 likes. In de comments wordt Touré geprezen voor zijn steun. «Ik had niet gedacht dat mijn foto’s zo populair zouden worden.»

Viraal op Twitter

De docent geomatica is naar verluidt erg onder de indruk van de reacties. Volgens The Independent hoopte hij met zijn boodschap meer bewustzijn te creëren rond de uitdagingen waarmee jonge moeders geconfronteerd worden door het moederschap te combineren met hun studies. «Kinderdagverblijven en nanny’s zijn erg duur in Senegal. Daarom zijn ze niet voor iedereen een optie. Al zeker niet voor studenten die vaak beperkte financiële middelen hebben», aldus de professor in een interview met France24. «Moest mijn studente een oppas kunnen betalen, zou ze dat doen. Ze had geen keuze en ik zou haar niet wegsturen omdat ze met een baby naar de les komt.» Met de foto op Twitter wou hij naar eigen zeggen aantonen dat «deze twee rollen (de rol van moeder en van de rol als studente, red.) tegenwoordig niet onverenigbaar zijn».

Zelf een vader

In het interview legt hij het verhaal rond de tweet uit. «Een studente kwam naar de les met haar baby - die nog geen jaar oud was - op haar rug vastgebonden. Op die manier kon ze zich niet concentreren», legt Touré uit. «Toen ze de baby op haar schoot legde, bood ik aan om de baby over te nemen zodat ze zich beter kon focussen. Ik heb de baby de rest van de les op mijn arm gedragen en hij bleef erg rustig.»

«Ik ben zelf vader en dat maakt mij gevoelig voor zulke zaken», zegt Touré. «Wij als leraren hebben de kans om deze moeders te helpen.» Touré vertelt in het interview dat niet veel vrouwen naar de campus komen met hun kinderen, maar dat hij «er alles aan zou doen om moeders te ondersteunen zodat ze hun opleidingen niet zouden opgeven».