SPOT ON. LoSabeS: «Ik wil afstand nemen van het egocentrisme dat vaak floreert in de rapscene»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan LoSabeS, een unieke smaakmaker in de Gentse rapscene die deze maand z’n derde plaat loste.

door
Quentin Soenens
Leestijd 3 min.

Wie is LoSabeS?

LoSabeS is de nom de plume van Anton Huyghe, een Gentse dertiger met een passie voor hiphop en taal. Typerend voor LoSabeS – Spaans voor ‘je weet het’ – is dat hij een Gentse tongval combineert met de taal van Shakespeare en Molière, en ook regelmatig flarden Spaans en zelfs Arabisch in zijn werk smokkelt. Zijn doordachte teksten staan bol van de culturele referenties en spitsvondige maatschappelijke overpeinzingen die – eenmaal de kleurrijke woordspelingen en stilistische bars bezonken zijn – tot nadenken stemmen. Cryptisch en tongue in cheek horen bij de huisstijl, maar wie daaruit zijn boodschappen kan distilleren hoort een kritische geest die de wereld rondom zich met een lieve lust dissecteert, fileert en, als het moet, roast. Zwaarwichtig wordt het nooit, want LoSabeS blinkt uit in zelfrelativering. De scherpe observaties van deze beroepsleerkracht klinken immers nooit als een verplichte bijles, maar dwingen LoSabeS in de eerste plaats om voor en over zichzelf bij te leren. Om uit zijn laatste album te citeren: «Ik sta stil bij de dingen die ik zie / en denk aan stoppen met die 2k-zever op termijn / maar na regen… komt nog een rijm / die ik neerpen voor u of voor mij.»

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

Anton Huyghe: «In ‘2k7’ bundelen Versatell en ikzelf onze krachten. Eerstgenoemde is crewmember van de zogeheten Flowlife Bumz, een Belgisch hiphopcollectief. De stijl van ‘2k7’? Hiphop, vintage home grown beats, met invloeden uit de jazz, soul en funk.»

Hoe onderscheid je je van de grijze massa?

«Ik rap in verschillende talen, breng een streepje maatschappijkritiek en wil afstand nemen van het egocentrisme dat vaak floreert in de rapscene. Main theme: keep spreading love by finding balance.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden je muziek weleens kunnen smaken?

«IAM, J Dilla, MF Doom, Youssoupha, A Tribe Called Quest, Wu-Tang Clan.»

Welke eigen song zou je bestempelen als je ‘signature song’?

«De openingstrack van mijn nieuwe EP illustreert misschien wel het best dat voor mij alles rond vibes draait. Door organisch te werk te gaan, waarin de vibe tussen de verschillende artiesten (producer, sound engineer, writer,…) goed zit, bekom je het beste eindproduct. Geen prefab massaproductie. Passion beats money driven products any day.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Met heel veel artiesten van diverse pluimage die op dezelfde golflengte zitten op afzondering gaan en een nieuw project afwerken. Daarmee de hele wereld rondtouren om met onze muziek alle wereldproblemen op te lossen.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Tradd, voor de mastering en het advies tijdens de opnamesessies, Versatell voor de monsterlijke producties, Zami Zulu voor enkele cutz op ‘TIC-TAC’, Oriana Ikomo voor haar prachtige vocals op ‘LAPRMND’, Victor aka $JB voor de dope artwork, Nele voor de foto’s en mijn vriendin om steeds naar mijn gezeik te luisteren.»

‘2k7’ is nu uit in eigen beheer. LoSabeS stelt zijn nieuwe plaat voor op 16 juni in de Charlatan in Gent.