SPOT ON. The Milk Factory: «De combinatie van jazz en folk hoor je niet elke dag»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan de Gentse jazzband The Milk Factory.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie zijn The Milk Factory?

Het sextet bestaat uit dertigers Viktor Perdieus (tenorsaxofoon), Jan Daelman (dwarsfluit), Kobe Boon (bas), Benjamin Elegheert (drums), Edmund Lauret (gitaar) en Thijs Troch (piano). Boon en Perdieus studeerden een jaar in Göteborg en maakten er kennis met de Zweedse zangeres Hannah Tolf, die meetourt met The Milk Factory.

Edmund (foto tweede van links): «We zijn een sextet uit Gent dat instrumentale muziek brengt waarbij melodie, rust en interactie centraal staan. Onze muziek wordt vaak beschreven als filmisch, ingetogen en melancholisch.»

Beschrijf de origin story van jullie muzikale project.

Hannah (foto midden): «Ik heb jazzimprovisatie gestudeerd in Göteborg. Het was ook daar dat ik Viktor leerde kennen. We werden onmiddellijk goeie vrienden. Ongeveer twee jaar geleden contacteerde hij me om samen muziek te schrijven met zijn band. Het werd een mooi proces waarbij we een symbiose van onze twee muzikale werelden zochten én vonden. De teksten zijn heel persoonlijk. Ze gaan over mijn eigen jeugd, over wat het is om kind te zijn, te dromen, belangrijke gebeurtenissen en grote gevoelens.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

Hannah: «Het feit dat de teksten in het Zweeds zijn, zal zeker opvallen hier in België! Ook de unieke instrumentatie en combinatie van jazz en folk is iets dat je niet elke dag hoort.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«Joni Mitchell, Big Thief, Bill Frisell...»

Wat is jullie grootste muzikale ambitie?

Edmund: «We willen uiteraard dat onze muziek in de smaak valt en zoveel mogelijk mensen bereikt. Dit project naar het buitenland brengen zou dus een mooi vervolg zijn. Op een Zweedse tour zeggen we zeker geen neen!»

Deze peeps verdienen een shout-out:

Edmund: «Roel Vanhoeck en BOZAR om een eerste aanzet te geven tot deze samenwerking, iedereen van JazzLab om onze tour te organiseren en Benny van W.E.R.F. Records.»

Het nieuwe album van The Milk Factory, ‘Vandrare’, is nu uit bij W.E.R.F. Records.