GAMES. ‘Pokémon Scarlet/Violet’: het beste van Pokémon in een open wereld

De nagelnieuwe ‘Pokémon Scarlet/Violet’ is net uit op Nintendo Switch. Metro mocht de game in avant-première uitproberen, en we moeten er nog steeds van bekomen.

door
Thomas Wallemacq
Leestijd 3 min.

Het is een understatement van formaat om te zeggen dat ‘Pokémon Legends: Arceus’ ons begin dit jaar op onze honger liet zitten. Het was dan ook met de nodige twijfels dat we ons aan ‘Pokémon Scarlet’ waagden. Elk voorbehoud was echter binnen de kortste keren weggeveegd. Om te beginnen is dit de eerste ‘Pokémon’-game met een echt open wereld, en dat verandert alles. De wereldkaart is uitgestrekt en gevarieerd, en je verliest geen seconde laadtijd tussen de verschillende zones. Het is een waar genoegen om het universum van Pokémon op die manier te (her)ontdekken.

Welkom in de Naranja Academy

Het landschap waarin je in ‘Pokémon Scarlet’ rondloopt, is soms zelfs ronduit paradijselijk. Maar de ontwikkelaars zijn er vooral in geslaagd om een overtuigende wereld en een boeiend verhaal te verzinnen. Net zoals 25 jaar geleden begint het avontuur in onze slaapkamer. We gaan naar beneden, praten met mama en verlaten de veilige haven om Pokémon-trainer te worden. Pas daarna neemt alles een nieuwe wending. Je personage gaat naar de Naranja Academy, een grote en prestigieuze school die niet moet onderdoen voor Zweinstein.

Het plezier van een echte open wereld

Zoals het een open wereld betaamt, kun je overal vrij rondlopen en zo’n beetje doen waar je zin in hebt. En er valt meer dan genoeg te beleven. Het avontuur is opgedeeld in drie grote verhaallijnen. Het eerste, de Victory Quest, is niet bijzonder origineel: je moet in acht gyms de ‘gym leader’ verslaan om zo een meester-trainer te worden.

Daarnaast kun je er in ‘Path of Legends’ voor kiezen om op speurtocht te gaan naar gigantische Pokémon, de zogenaamde Titans. In totaal lopen er 5 rond, die je vervolgens kunt proberen te verslaan. In het derde verhaal, de Starfall Street Quest, krijg je de opdracht om Team Star te ontmantelen, een soort straatbende van oud-leerlingen van de school. Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken!

Gotta Catch ‘Em All!

Met al die activiteiten ben je alvast verschillende uren zoet, maar intussen kun je uiteraard ook proberen om je Pokédex aan te vullen en de Pokémon te vangen waarmee je het perfecte team kunt samenstellen. Goed nieuws: ‘Pokémon Scarlet/Violet’ bevat de 9de generatie Pokémon, wat betekent dat je een hele hoop verrassende nieuwe wezens tegen het lijf kunt lopen. In totaal telt de game ongeveer 400 verschillende Pokémon.

We zouden ook wat meer kunnen vertellen over ‘Terastalizing’ (een extra evolutie), over de picknicks en kookpartijen die je kunt organiseren, of over de vrij doorgedreven personalisering van je figuurtje. Maar we willen nog genoeg verrassingen overlaten.

De groeipijntjes

‘Pokémon Scarlet’ heeft veel te bieden om enthousiast van te worden, maar niet alles is perfect. Zo valt de technische kant tegen. Soms ziet het er fraai uit, bijvoorbeeld wat de design van de Pokémon, de accessoires en de uitrusting betreft. Maar op andere vlakken is de kwaliteit een game uit 2022 onwaardig. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de grond, de rotsen en de bomen.

Nog zo’n technisch mankement: de weergavebugs, die met name te wijten zijn aan de slechte positionering van de camera tijdens sommige gevechten. Dat is doodjammer, al weerhield het ons niet om ons (kostelijk) te amuseren met ‘Pokémon Scarlet’.

Uiteindelijk heeft deze game ons meer dan 20 uur in de ban gehouden. Het bundelt al het goeie uit 25 jaar Pokémon in een gevarieerde en plezierige open wereld. De technologie toont haar beperkingen en bewijst de game niet altijd de nodige eer, maar ‘Pokémon Scarlet/Violet’ legt de basis voor de toekomst van Pokémon. En die ziet er stralend uit.